– Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott, sade Forssell i samband med att betänkandet presenterades.
– Antalet som kommer utvisas på grund av brott bedöms sexdubblas med utredningens förslag, fortsatte han.
Bland förslagen märks att åklagare i fortsättningen ska vara skyldiga att yrka på utvisning när brottsligheten är utvisningsgrundande.
Dessutom föreslås att utvisning ska kunna ske vid strängare påföljd än böter – utan krav på återfallsrisk eller att brottet ska vara särskilt allvarligt.
Skyddet för personer som kom till Sverige som barn föreslås också minska. I dag gäller särskilda krav för att utvisa personer som kom före 15 års ålder och bott i Sverige i minst fem år, men dessa ska nu tas bort.
Utvisningsbedömningen ska enligt förslaget utgå från EU:s miniminivå, och möjligheten till återvändande ska begränsas kraftigt. Återreseförbuden skärps och kan i fler fall bli helt utan tidsgräns. Straffet för den som bryter mot ett återreseförbud eller anställer någon som vistas olagligt i landet ska också skärpas.
Om förslagen genomförs som planerat kommer de nya reglerna börja gälla den 1 januari 2027 – alltså först efter nästa riksdagsval.
Att det dröjt så lång tid väcker kritik, bland annat från den borgerliga opinionsbildaren Thomas Gür.
Det är bra och så vidare ... men varför har det tagit mer än 2,5 år efter regeringsbildningen och Tidö-avtalet att ens ta fram ett utredningsförslag (och inte ens ett lagförslag än)? Varför denna senfärdighet - denna brist på sense of urgency ... ? pic.twitter.com/naRORJEyFq
— Thomas Gür (@GurThomas) May 14, 2025
Direktiven för utredningen gavs för drygt ett år sedan - 2 maj 2024.
Det dröjde alltså 1,5 år efter regeringsbildningen och Tidöavtalet innan man ens tillsatte en utredning, trots att det i avtalet står:
"En ny utredning ska tillsättas med uppdrag att ytterligare skärpa…— Thomas Gür (@GurThomas) May 14, 2025