Bombardier i Sverige i stor muthärva

Publicerad 10 mars 2017 kl 16.57
Av Mattias Albinsson

Entreprenör. Bombardier i Sverige har avslöjats i en internationell muthärva som omfattar företrädare för järnvägs­myndigheten i Azerbajdzjan.

Gilla artikeln på Facebook

En anställd på Bombardier i Sverige, en 36-årig rysk medborgare, häktades under fredagen av Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt givande av muta.

Enligt åklagarmyndigheten har flera anställda på Bombardier varit i maskopi med och mutat byråkrater på den azerbadjanska myndigheten i utbyte mot kontrakt värda tiotals miljoner dollar.

Under en upphandling i Azerbajdzjan 2013 erbjöd fyra konkurrenter till Bombardier bättre pris än de kunde göra, trots det vann man upphandlingen sedan konkurrenternas anbud diskvalificerats. Anledningen ska ha varit att myndighetspersoner belönats för att gynna Bombardier under upphandlingen.

I oktober förra året säkrades bevis i form av e-post­meddelanden i samband med en husrannsakan hos Bombardier i Sverige. Bombardier i Sverige var tidigare ABB Traction som 2001 köptes av Bombardier.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Roger Stone: "Trump räddade mitt liv"

67-åringen tror inte han överlevt ett coronasmittat fängelse. Tänker skriva bok om de "extraordinära rättsliga övergrepp" han utsatts för.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus