Bombardier i Sverige i stor muthärva

Publicerad 10 mars 2017 kl 16.57
Av Mattias Albinsson

Entreprenör. Bombardier i Sverige har avslöjats i en internationell muthärva som omfattar företrädare för järnvägs­myndigheten i Azerbajdzjan.

Gilla artikeln på Facebook

En anställd på Bombardier i Sverige, en 36-årig rysk medborgare, häktades under fredagen av Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt givande av muta.

Enligt åklagarmyndigheten har flera anställda på Bombardier varit i maskopi med och mutat byråkrater på den azerbadjanska myndigheten i utbyte mot kontrakt värda tiotals miljoner dollar.

Under en upphandling i Azerbajdzjan 2013 erbjöd fyra konkurrenter till Bombardier bättre pris än de kunde göra, trots det vann man upphandlingen sedan konkurrenternas anbud diskvalificerats. Anledningen ska ha varit att myndighetspersoner belönats för att gynna Bombardier under upphandlingen.

I oktober förra året säkrades bevis i form av e-post­meddelanden i samband med en husrannsakan hos Bombardier i Sverige. Bombardier i Sverige var tidigare ABB Traction som 2001 köptes av Bombardier.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0