Asylkaoset

Svenska invandrare ska deporteras till andra EU-länder

Publicerad 30 november 2015 kl 19.06

Inrikes. Sverige kommer att få använda sig av EU:s omfördelningssystem för att flytta asylsökare till andra medlemsländer. Dessutom kommer Sverige att slippa att ta emot sin kvot av asylsökare från Grekland och Italien.

Gilla artikeln på Facebook

EU har tidigare beslutat att 160.000 asylsökare ska omfördelas från Italien, Grekland och Ungern till andra medlemsländer enligt ett kvotsystem. Eftersom Ungern har dragit sig ur samarbetet kan andra EU-länder begära avlastning för uppemot 54.000 asylsökare som ingick i den ungerska kvoten.

I samband med asylkaoset har statsminister Stefan Löfven (S) bett EU om att ta Ungerns plats. På en presskonferens idag meddelade EU:s flyktingkommissioner Dimitris Avramopoulos att Sverige kommer att kunna omfördela en del av sina asylsökare.

Hur många asylsökare det blir tal om kan migrationsminister Morgan Johansson, som också deltog vid presskonferensen, ännu inte svara på.

– Som du förstår så är det precis det vi sitter och förhandlar om, säger han till Sveriges Radio.

Sverige kommer också att slippa de cirka 4.500 asylsökare från Grekland och Italien som man tidigare lovat att ta emot i enlighet med omfördelningssystemet.

Till skillnad från Italien och Grekland har Sverige själv åtagit sig att "öppna sitt hjärta" för ett mycket stort antal invandrare från tredje världen. Dessutom har den svenska regeringen hållit en en hög moralisk svansföring och anklagat de andra medlemsländerna för att inte "ta sitt ansvar" för asylsökarna. Huruvida EU-länderna nu kommer att vara villiga att avlasta den "humanitära stormakten" återstår därför att se.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0