Svenska jordgubbar snart i var mans mun

Publicerad 20 juni 2024 kl 18.04

Inrikes. Den svenska jordgubbssäsongen är i full gång och svenskodlade gubbar säljs nu i stora delar av landet. För att se till att de svenska jordgubbarna verkligen är svenska gör Jordbruksverket stickprov vid olika försäljningsställen.

Dela artikeln

– Jordbruksverkets kontrollanter är ute i juni varje år och kontrollerar jordgubbar som säljs i Sverige. Konsumenten ska kunna veta varifrån bären kommer och det ska vara tydligt utmärkt vid försäljningsstället, säger Kristina Mattsson, utredare frukt- och grönt vid Jordbruksverket.

Jordgubbar säljs ofta av skolungdomar. Som förälder bör man vara medveten om att det är innehavaren som ansvarar de bär som säljs och att köparen får korrekt information. I det här fall är det den jordgubbsäljande skolungdomen som bär ansvaret för att informationen är korrekt. Det är därför viktigt att förvissa sig om att barnen jobbar för ett seriöst företag så att det inte blir tråkiga efterspel.

Jordgubbsförsäljningen kontrolleras såväl i butik som på torg och vid vägkantsförsäljning. Om säljaren inte kan styrka jordgubbarnas ursprungsland så kontaktas leverantören. Som en sista åtgärd tar Jordbruksverket prover på jordgubbarna och de skickas för analys. Om bären säljs som svenska men har annat ursprungsland handlar det om bedrägeri och säljaren polisanmäls.

Men hur ska man veta att det verkligen är svenska bär som säljs vid en skylt där det står ”Svenska jordgubbar”? Några saker att hålla koll på: Bärkartongerna ska vara märkta med odlarens namn och adress. Kolla gärna så att samma namn och adress finns på den låda som konsumentförpackningarna står i. Vid betalning med Swish – kolla så att numret är ett företagsnummer som börjar med 123.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.