Kritikstorm när Svenska kyrkan försvarar islamistkopplad grupp

Publicerad 25 september 2020 kl 12.25

Inrikes. Svenska kyrkan får kraftig kritik sedan man försvarat en islamistkopplad organisation på Twitter. Flera personer säger nu att de tänker lämna kyrkan.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på Twitter som det stormar kring Svenska kyrkan.

Bakgrunden är att Svenska kyrkan samverkar med den muslimska så kallade välgörenhetsorganisationen Islamic Relief, som kopplats till islamistiska Muslimska Brödaskapet.

Men på Twitter går Svenska kyrkan till motangrepp mot dem som påstår det.

Kyrkan hävdar tvärtom att det "inte finns ett vetenskapligt stöd" för kopplingen till islamister.

"Det påståendet stämmer inte. Aje Carlbom har släppt vetenskaplig rapport till MSB där kopplingar beläggs. Dessutom har vi skrivit ett antal artiklar där vi belägger med fakta hur kopplingar ser ut", svarar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Men Svenska kyrkan fortsätter försvara muslimerna.

"Det finns inga studier som kan visa att Muslimska brödraskapet har en organisation i Sverige som är uppbyggd som den egyptiska moderorganisationens struktur med 'familjer' (usar) som bas och en ledare i toppen till vilken alla medlemmar svär en trohetsed, bay ́a. ( FOI 2018)", skriver kyrkan i ett starkt kritiserat inlägg med hundratals svar.

I kommentarsfältet på Twitter rasar kritiken.

"Sluta tramsa. MB-association finns och är belagd, framgår tydligt i MSB-rapporten, sen att svenska kyrkan verkar tro på en hemmasnickrad förklaring för att försvara en islamistisk terrorgrupp är tämligen beklämmande", skriver en person.

"Det är mer än beklämmande. Jag är smått chockad av det här uttalandet. Trodde faktiskt det var nån som trollade", svarar en annan.

"Eftersom ni stödjer och samarbetar med organisationer kopplade till terrorister så vill jag lämna Svenska kyrkan snarast", heter det också.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur