Foto: Michael Caven/CC-BY

Korvgubbar men ej präster vid ingång till kyrkogård

Publicerad 28 september 2012 kl 09.03

Inrikes.Svenska kyrkan nekas att stå vid ingångarna under allhelgonahelgen till Skogskyrkogården. Kyrkogårdsförvaltningen prioritera korvförsäljarna framför den allmänna pastorala verksamheten, och de vill ha en neutral ställning mot andra religioner och samfund.

Gilla artikeln på Facebook

Kyrkogårdsförvaltningen menar att trängseln är orsaken till att man sagt nej till Svenska kyrkan.

– Vi vill ha så lite som möjligt kring kyrkogårdsingångarna. Det är jättemycket folk och tingeltangel på allhelgona, så vi har avrått dem från att stå där, säger Peter Östlund, enhetschef på avdelningen för kapellvärdar på kyrkogårdsförvaltningen till Kyrkans Tidning.

– Säger vi ja till dem måste vi släppa in vartenda religiöst samfund att dela ut tidningar och pamfletter här. Det går inte, det blir kaos, säger han.

Kyrkoherdarna i Enskede är mycket kritiska till kyrkogårdsförvaltningens beslut och har nu gemensamt skrivit ett brev till biskopen för att överklaga beslutet, skriver KT.

– Visst är det många människor som ska in och ut från kyrkogården och ofta är det väldigt trångt. Men att i den situationen prioritera korvförsäljarna framför den allmänna pastorala verksamheten, tycker jag utifrån min position är märkligt, säger Fredrik Lidé, kyrkoherde i Vantör.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0