Svenska planen: "Köra över" EU-länder som inte vill ta asylsökare

Publicerad 23 augusti 2018 kl 09.37

Utrikes. EU-kommissionen vädjar nu till EU:s medlemsstater om att ta emot de 177 illegala invandrare som befinner sig på ett fartyg i Italien, rapporterar Ekot. Sverige har dock hittills sagt nej. Europaparlamentarikern Cecilia Wikström varnar nu för att EU:s hela asylpolitik håller på att rasa samman.

Gilla artikeln på Facebook

Någon stat i EU måste ta emot de 177 invandrare som i en vecka befunnit sig på den italienska kustbevakningens fartyg Diciott.

Det vädjar nu EU-kommissionen om.

Enligt Rädda Barnen är invandrarna "traumatiserade" sedan de suttit i fängelse i Libyen, och 27 av dem kallas för "ensamkommande barn".

Libyen var tidigare ett av Afrikas rikaste och få fungerande länder. Men efter att landet "befriades" – som det kallades i västerländska media – under Nato-interventionen 2011, där bland annat Sverige ingick, försattes landet i våldsamt och blodigt kaos.

Den tidigare ledaren Khadaffi, som sodomerades till döds med en kniv under Nato-attackerna, varnade innan sin död för att Europa skulle fyllas av "flyktingar" och terrorister om hans regim föll. Han kallade Libyen för en mur mot afrikansk invandring till Europa. Detta har i efterhand kallats för en "profetia", eftersom hans varning blev sann.

Den svenska regeringen har alltså hittills sagt nej till att ta emot de 177 invandrarna med motiveringen att Sverige redan tagit emot så många.

Miljöpartiets Bodil Valero vill dock ändå ta emot dem, och menar att det handlar om att vara "solidarisk".

Samtidigt varnar nu Liberalernas Cecilia Wikström, som är EU-parlamentets chefsförhandlare i invandringsfrågan, för att EU:s asylpolitik kan vara på väg att kollapsa.

Därför vill hon "köra över" och tvinga de länder som vägrar ta emot invandrare från tredje världen att ändå göra det. Det är den enda kvarvarande lösningen, menar hon.

– Det finns en utmattningssituation nu som visar med all önskvärd tydlighet att vi behöver en permanent mekanism som omfördelar flyktingar från land till land, och då måste man köra över de länder som inte är med på det, säger Cecilia Wikström till Ekot.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0