Svenskar flyr invandrarskolor i Uddevalla

Publicerad 1 mars 2013 kl 02.45

Inrikes.Svenska föräldrar vill inte att deras barn ska gå i den invandrartäta Ramnerödsskolan i Uddevalla, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Därför sätter de svenska föräldrarna sina barn i andra skolor.

– De är rädda om sina barn och tror att de ska bli mobbade i skolan för att det är många invandrare och så, säger Malik, elev på Ramnerödsskolan, till Ekot.

– De är rasister, fyller kamraten Noah i.

Antalet elever på Ramnerödsskolan har nästan halverats, samtidigt som andelen barn med utländsk bakgrund har tredubblats till 60 procent. Fyra av tio elever går ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet.

Flera föräldrar i Uddevalla som Ekot talat med säger att de absolut inte vill sätta sina barn i invandrartäta skolor. Tack vare det fria skolvalet kan föräldrarna styra över vilka grundskolor deras barn ska gå i i högstadiet.

I låg- och mellanstadiet gäller däremot inte det fria skolvalet, vilket vållar problem för de familjer som bor i upptagningsområden för invandrarskolor.

– Min far bor ju nere vid den skola vi vill att vår dotter ska gå på så vi har gått så långt att vi funderat på att skriva henne där för då kommer hon till den skolan vi vill ha, säger en orolig mor.

– Jag vill absolut inte att hon ska gå på Dalaberg, säger hon.

Dalaberg är en utsatt och invandrartät grundskola. Enligt statistik från Skolverket så når bara 52 procent av eleverna i årskurs tre målen i matematik och svenska. Det är 20 procentenheter färre än medelvärdet i riket.

Sofie Olofsson går dock mot strömmen och sätter sin 13-åriga dotter i den invandrartäta Ramnerödsskolan då hon tror att det kommer att berika henne.

– Jag tycker det är förfärligt. Jag tycker bara att det är väldigt synd att det blivit så här i samhället och jag vill inte vara med och bidra till den utvecklingen. Alla Svenska barn kan inte välja bort en skola bara för att det är många invandrarbarn där. Jag tycker bara själv att det är berikande, säger hon till Ekot.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kastade sten i ansiktet på spårvagnsförare

Fick föras till Sahlgrenska efter attack med sten. Gärningsmannen på fri fot efter grovt våld mot tjänsteman.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0