Svenskar flyr invandrarskolor i Uddevalla

Publicerad 1 mars 2013 kl 02.45

Inrikes.Svenska föräldrar vill inte att deras barn ska gå i den invandrartäta Ramnerödsskolan i Uddevalla, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Därför sätter de svenska föräldrarna sina barn i andra skolor.

– De är rädda om sina barn och tror att de ska bli mobbade i skolan för att det är många invandrare och så, säger Malik, elev på Ramnerödsskolan, till Ekot.

– De är rasister, fyller kamraten Noah i.

Antalet elever på Ramnerödsskolan har nästan halverats, samtidigt som andelen barn med utländsk bakgrund har tredubblats till 60 procent. Fyra av tio elever går ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet.

Flera föräldrar i Uddevalla som Ekot talat med säger att de absolut inte vill sätta sina barn i invandrartäta skolor. Tack vare det fria skolvalet kan föräldrarna styra över vilka grundskolor deras barn ska gå i i högstadiet.

I låg- och mellanstadiet gäller däremot inte det fria skolvalet, vilket vållar problem för de familjer som bor i upptagningsområden för invandrarskolor.

– Min far bor ju nere vid den skola vi vill att vår dotter ska gå på så vi har gått så långt att vi funderat på att skriva henne där för då kommer hon till den skolan vi vill ha, säger en orolig mor.

– Jag vill absolut inte att hon ska gå på Dalaberg, säger hon.

Dalaberg är en utsatt och invandrartät grundskola. Enligt statistik från Skolverket så når bara 52 procent av eleverna i årskurs tre målen i matematik och svenska. Det är 20 procentenheter färre än medelvärdet i riket.

Sofie Olofsson går dock mot strömmen och sätter sin 13-åriga dotter i den invandrartäta Ramnerödsskolan då hon tror att det kommer att berika henne.

– Jag tycker det är förfärligt. Jag tycker bara att det är väldigt synd att det blivit så här i samhället och jag vill inte vara med och bidra till den utvecklingen. Alla Svenska barn kan inte välja bort en skola bara för att det är många invandrarbarn där. Jag tycker bara själv att det är berikande, säger hon till Ekot.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0