Svenskarna hade varit emot DCA-avtalet – om de känt till det

Publicerad 18 juni 2024 kl 09.17

Inrikes. I stillhet låter regeringen via det så kallade DCA-avtalet USA mer eller mindre militärt ockupera Sverige. Samtidigt säger en överväldigande majoritet av svenska folket, 84 procent, nej till att främmande makt ska få placera militär- och krigsmateriel på svenska militärbaser utan svensk insyn. Men tre av fyra känner inte ens till avtalet.

Dela artikeln

Drygt sju av tio svenskar anser också att Sverige inte ska ingå militära samarbetsavtal som innebär att Sverige avsäger sig rätten att neka kärnvapen att placeras på svensk mark, enligt undersökningen som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Fredsråd.

I det avtal som Sveriges regering nyligen har förhandlat fram med USA finns inga garantier mot att USA placerar kärnvapen på svensk mark under fredstid utan svenskt medgivande. Någon debatt om avtalet – som beskrivits som det största avsteget från svensk militär suveränitet på hundratals år – har i praktiken inte förts och i media har det hela tystats ner.

Novus undersökning visar också att fler än sju av tio svenskar säger sig inte veta eller säger nej till att främmande makt ska få använda svenskt territorium för angrepp på tredje land.

Idag ska riksdagen rösta om det så kallade DCA-avtalet, som Sveriges regering har förhandlat fram med USA. Avtalet innebär bland annat att USA ska få exklusiv rätt att förfoga över militära områden vid 17 svenska militärbaser, där svenska myndigheter avsäger sig rätten till insyn. I praktiken innebär det att dessa områden blir en del av USA:s territorium. Avtalet ger också militärpolis från USA rätten att avvärja alla upplevda hot mot dessa exklusiva områden var som helst i Sverige – och även med vapenmakt – utan att Sverige kan förhindra det.

Dessutom ger avtalet USA rätt att förflytta sina soldater mellan baserna på svensk mark, i svenskt luftrum och svenska farvatten utan att svenska myndigheter behöver informeras, än mindre kan säga nej till sådana förflyttningar.

Mätningen visar samtidigt undersökning att drygt tre av fyra svenskar inte ens vet vad DCA är för något, samtidigt som en stor majoritet är emot avtalets huvudinnehåll.

"Med en massiv svensk opinion i ryggen uppmanar därför Sveriges Fredsråd den svenska riksdagen att inte godkänna DCA-avtalet med USA", skriver Sveriges Fredsråd i ett pressmeddelande.

Sammanfattning av mätningen
● Drygt fem av sex (84%) anser att främmande makt inte ska få placera militär-och krigsmaterial på svenska militärbaser utan svensk insyn.

● Drygt sju av tio (72%) anser att Sverige inte ska ingå militära samarbetsavtal som avsäger sig rätten att neka kärnvapen att placeras på svensk mark.

● Endast tre av tio (29%) anser att främmande makter ska få använda svenskt territorium för angrepp på tredje land – medan en majoritet, drygt fem av tio(53%) säger nej. Omkring en av fem (18%), uppger att de inte vet.

● Drygt tre av fyra (76%) vet inte vad DCA är.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.