Bostadsbubblan

Svenskarna övertygade om högre bostadspriser

Publicerad 10 maj 2022 kl 10.18

Ekonomi. Svenskarnas boprisförväntningar faller något i SEB:s boprisindikator men är fortfarande skyhöga. En relativ majoritet på 42 procent tror på stigande priser, medan bara 24 procent tror att priserna faller.

Dela artikeln

SEB:s Boprisindikator, som mätt euforin i svensk boprislycka sedan bubbelåren började 2003, visar att förväntningarna fallit från index 39 i april till index 18 i maj – de lägst ställda prisförväntningarna sedan försommaren 2020 då index låg på minus 20.

Än så länge tror dock den största gruppen på stigande priser det kommande året. Det är 42 procent som tror på det, visserligen en minskning med 10 enheter från förra månaden men långt kvar till de 24 procent som tror på sjunkande priser.

Förra månaden trodde dock bra 11 procent av svenskarna – trots inflationen och kriget i Ukraina – att priserna på bostadsmarknaden skulle sjunka.

De ljusa förväntningarna ligger långt ifrån Finansinspektionens beräkningar som visar att sex räntehöjningar från Riksbanken och högre energipriser skulle innebära att bostadspriserna faller med 35 procent.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.