Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström vill göra det lättare att invandra till Europa. Om hon får sin vilja igenom kommer EU-kommissionen att få rätt att bevilja asyl på nyinrättade kontor utanför EU:s gränser, bland annat i Tunisien.

Svenskt förslag: Låt EU-kommissionen bevilja asyl på plats i Afrika

Publicerad 24 april 2014 kl 10.38

Utrikes. EU-kommissionären Cecilia Malmströms recept för att få bukt med den illegala invandringen är att ”öppna fler legala vägar till Europa”, bland annat genom att ge EU-kommissionen rätt att bevilja asyl genom nyinrättade kontor utanför EU:s gränser. – Vi har fan i mig ett ansvar, säger hon.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju i Nerikes Allehanda som Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström presenterar ett radikalt förslag för hur EU ska kunna komma till rätta med den illegala invandringen.

Problemet är inte så mycket att människor tar sig in i Europa illegalt utan att det är för svårt att ta sig hit på lagligt vis, menar Malmström. Hennes lösning på problemet är följaktligen enkel: EU bör göra det lättare att invandra till Europa.

– Jag vill öppna fler legala vägar. Framför allt med kvotflyktingar. Vi håller också på att titta på om vi mer systematiskt på europeisk nivå kan använda oss av humanitära visum. En svensk ambassad kan i morgon utfärda ett humanitärt visum till en krigsskadad familj i Syrien. Men vi borde kunna göra det på europeisk nivå, säger hon till Nerikes Allehanda.

Systemet med ”humanitära visum” på europeisk nivå skulle innebära en helt ny väg för invandrare att få asyl i EU. Enligt Malmströms förslag skulle medlemsländerna i förväg bestämma sig för att ta emot ett bestämt antal ytterligare invandrare, som EU-kommissionen sedan beviljar asyl på egen hand och fördelar ut på mottagarländerna.

Malmström vill också göra det möjligt att ansöka om asyl vid ”kommissionskontor” i länder utanför EU. I intervjun nämner hon Tunisien som ett exempel där det vore lämpligt att etablera ett sådant kontor med ”de bästa handläggarna” och ”den snabbaste servicen”.

Enligt Malmström är dock intresset för hennes nya modell svalt bland de andra EU-länderna, som fruktar att det ska leda till att invandringen till Europa ökar dramatiskt. Sådana invändningar väger dock lätt, menar Malmström.

– 70 000 syrier har kommit till Europa. Tre miljoner finns utanför Syrien. Flera miljoner är på flykt internt. Varje människa kan se på tv dagligen hur civila lider där. Vi har fan i mig ett ansvar, säger hon till Nerikes Allehanda.


Nyheter från förstasidan

Oron sprider sig på äldreboenden: "Livrädda"

406 smittade i Stockholm. Folkhälsomyndighetens "strategi" fallerade.0 

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Här landar nödhjälpen från Putin i New York

Trump: "Väldigt snällt av dem.". Ett plan fullt av respiratorer, handsprit och skyddsmasker har landat på JFK Airport.0 

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0