Svenskt företag: Vi kan testa 100.000 per vecka

Publicerad 27 maj 2020 kl 13.06

Inrikes. Det svenska företaget Werlabs verkar ha lyckats med det som staten inte klarat av att göra. Företaget möjliggör nu masstestning av covid-19-antikroppar med nytt säkert test som ska kunna användas på 100.000 personer i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges regering har länge hävdat att det finns en kapacitet att testa 100.000 personer i veckan för covid-19.

Trots det har endast cirka 30.000 i veckan testats. Förre veckan testades 28.800 personer för viruset, vilket var cirka 4.000 färre än veckan dessförinnan.

Men nu uppger sig företaget Werlabs ha kapacitet att testa 100.000 personer i veckan, över hela Sverige.

– Hela samhället måste hjälpas åt i den här utsatta situationen. Vi är övertygade om att testning är vägen framåt och otroligt stolta över att ha fått ställa vår kompetens till samhällets förfogande. Nu kommer hela Sverige kunna testa sig för antikroppar med ett säkert test. Och jag är extra stolt över att dessa test kan genomföras utan några undanträngningseffekter för befintlig sjukvård, säger Henrik Forsberg, vd för Werlabs, i ett pressmeddelande.

Det nya testet är enligt företaget utvecklat av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott och har en sensitivitet på 100 procent och en specificitet på 99,6 procent. Det betyder att samtliga smittofall upptäcks men att testet även kommer att visa att smitta förekommit hos ytterligare 0,4 procent av de testade, trots att de alltså inte har varit smittade. Testet utförs med ett blodprov, så kallad venös provtagning, och analyseras på Sveriges två största laboratorier Unilabs och Synlab Medilab.

Werlabs uppger sig ha en nationellt fullt integrerad testkapacitet och vara i en position att verkligen klara av att genomföra 100.000 test i veckan.

Det kommer att kosta 750 kronor att göra testet, vilket enligt Werlabs är ett självkostnadspris.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tegnell granskas av medlem i sin egen supportergrupp

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.