Kristoffer Bårsting/CC-BY-NC-ND

Sverige allt oroligare enligt internationellt våldsindex

Publicerad 21 september 2012 kl 02.00

Inrikes.I den ansedda tidskriften The Economists årliga ranking av hur fredliga världens länder är faller Sverige till plats 14. Danmark har klättrat till andraplatsen. Världens fredligaste land heter Island.

Gilla artikeln på Facebook

Global Peace Index (GPI) sammanställs sedan 2007 årligen av det Australienbaserade institutet IEP i samarbete med Rotchildsfärens ansedda ekonomitidskrift The Economist, som har en egen avdelning för analys och forskning.

Utifrån data över våldsbrottslighet, fängelsepopulation, risk för terrorism, militära utgifter, vapenexport och offer i interna eller externa våldsamma konflikter räknar man fram ett jämförelsetal. Detta listas sedan i ett index.

Trenden för Sverige är nedslående: Premiäråret 2007 hamnade vi på plats 7. Sedan dess har vi stegvis halkat nedåt och i årets ranking hamnar vi på plats 14. Danmark däremot har haft en motsatt trend och har sedan 2010 klättrat från sjunde till andra plats.

Toppar listan som världens minst våldsamma nation gör för andra året i rad de forna vikingarna på Island.

Första gången länderna rankades i Economists index hamnade Norge i topp. I år, då data hämtats från 2011, har Norge rasat till plats 18 av väl kända skäl.

Finland ligger stabilt på plats 9. Andra länder som hamnar på topp 10 är Nya Zeeland, Japan, Österrike och Kanada. I botten på listan hittar vi världens våldsammaste länder 2011:  Irak, Somalia, Sudan och Afghanistan.

Undersökningen har presenterats och kommenterats livligt i internationell press men i Sverige har den av någon anledning de senaste åren förbigåtts med tystnad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Muterad resistent malaria sprids snabbt

Håller på att ta över i Sydostasien. Vanliga läkemedlen biter inte på nya malariastammen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0