Kristoffer Bårsting/CC-BY-NC-ND

Sverige allt oroligare enligt internationellt våldsindex

Publicerad 21 september 2012 kl 02.00

Inrikes.I den ansedda tidskriften The Economists årliga ranking av hur fredliga världens länder är faller Sverige till plats 14. Danmark har klättrat till andraplatsen. Världens fredligaste land heter Island.

Gilla artikeln på Facebook

Global Peace Index (GPI) sammanställs sedan 2007 årligen av det Australienbaserade institutet IEP i samarbete med Rotchildsfärens ansedda ekonomitidskrift The Economist, som har en egen avdelning för analys och forskning.

Utifrån data över våldsbrottslighet, fängelsepopulation, risk för terrorism, militära utgifter, vapenexport och offer i interna eller externa våldsamma konflikter räknar man fram ett jämförelsetal. Detta listas sedan i ett index.

Trenden för Sverige är nedslående: Premiäråret 2007 hamnade vi på plats 7. Sedan dess har vi stegvis halkat nedåt och i årets ranking hamnar vi på plats 14. Danmark däremot har haft en motsatt trend och har sedan 2010 klättrat från sjunde till andra plats.

Toppar listan som världens minst våldsamma nation gör för andra året i rad de forna vikingarna på Island.

Första gången länderna rankades i Economists index hamnade Norge i topp. I år, då data hämtats från 2011, har Norge rasat till plats 18 av väl kända skäl.

Finland ligger stabilt på plats 9. Andra länder som hamnar på topp 10 är Nya Zeeland, Japan, Österrike och Kanada. I botten på listan hittar vi världens våldsammaste länder 2011:  Irak, Somalia, Sudan och Afghanistan.

Undersökningen har presenterats och kommenterats livligt i internationell press men i Sverige har den av någon anledning de senaste åren förbigåtts med tystnad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0