Kristoffer Bårsting/CC-BY-NC-ND

Sverige allt oroligare enligt internationellt våldsindex

Publicerad 21 september 2012 kl 02.00

Inrikes.I den ansedda tidskriften The Economists årliga ranking av hur fredliga världens länder är faller Sverige till plats 14. Danmark har klättrat till andraplatsen. Världens fredligaste land heter Island.

Gilla artikeln på Facebook

Global Peace Index (GPI) sammanställs sedan 2007 årligen av det Australienbaserade institutet IEP i samarbete med Rotchildsfärens ansedda ekonomitidskrift The Economist, som har en egen avdelning för analys och forskning.

Utifrån data över våldsbrottslighet, fängelsepopulation, risk för terrorism, militära utgifter, vapenexport och offer i interna eller externa våldsamma konflikter räknar man fram ett jämförelsetal. Detta listas sedan i ett index.

Trenden för Sverige är nedslående: Premiäråret 2007 hamnade vi på plats 7. Sedan dess har vi stegvis halkat nedåt och i årets ranking hamnar vi på plats 14. Danmark däremot har haft en motsatt trend och har sedan 2010 klättrat från sjunde till andra plats.

Toppar listan som världens minst våldsamma nation gör för andra året i rad de forna vikingarna på Island.

Första gången länderna rankades i Economists index hamnade Norge i topp. I år, då data hämtats från 2011, har Norge rasat till plats 18 av väl kända skäl.

Finland ligger stabilt på plats 9. Andra länder som hamnar på topp 10 är Nya Zeeland, Japan, Österrike och Kanada. I botten på listan hittar vi världens våldsammaste länder 2011:  Irak, Somalia, Sudan och Afghanistan.

Undersökningen har presenterats och kommenterats livligt i internationell press men i Sverige har den av någon anledning de senaste åren förbigåtts med tystnad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0