Sverige köper även Pfizers vaccin

Publicerad 17 november 2020 kl 17.10

Inrikes. Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i ett EU-avtal om att köpa covid-19-vaccin från Pfizer/BioNTech. Därmed får Sverige avtal om tre olika vaccin.

Gilla artikeln på Facebook

– I dag har regeringen beslutat att ingå avtal om att köpa Pfizers vaccin. Med tidigare tecknade avtal innebär detta att Sverige, under förutsättning att de aktuella vaccin blir godkända, har säkrat vaccin till hela befolkningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I maj presenterade regeringen en vaccinstrategi som går ut på att se till att Sverige snabbt får tillgång till "säkra och effektiva vaccin och att vi effektivt ska kunna vaccinera efter behov", enligt regeringen.

Genom att delta i EU-avtalet med Pfizer får Sverige tillgång till ungefär 4,5 miljoner doser av just det här vaccinet. Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser av olika vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, under förutsättning att de aktuella vaccinen blir godkända för användning.

Sverige har sedan tidigare beslutat att delta i EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson). Fler avtal kan bli aktuella framöver, enligt regeringen.

Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpssavtal av vaccin mot covid-19. Eftersom det ännu inte finns något godkänt vaccin är tanken att kommissionen ska träffa flera förköpssavtal med olika vaccintillverkare för att öka chanserna att åtminstone någon tillverkare ska lyckas få fram ett effektivt vaccin på marknaden.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur