Korruption

Sverige lägger ned utredning om Ericssons IS-mutor

Publicerad 15 november 2022 kl 12.43

Inrikes. Åklagaren lägger ner förundersökningen mot flera tidigare anställda inom Ericsson med anledning av IS-skandalen som avslöjades av Uppdrag Granskning i februari.

Dela artikeln

Uppdrag Gransknings avslöjande sammanföll med Rysslands invasion av Ukraina och hamnade därför i medieskugga, och nu lägger åklagaren ned förundersökningen både avseende givande av muta och trolöshet mot huvudman.

– Rent konkret handlar det om att det inte går att klarlägga att det har skett otillbörliga betalningar till personer som tillhör den mutbara kretsen. Det går heller inte att hävda att de betalningar på flera hundra miljoner kronor som bolaget gjort under oklara redovisningsmässiga förhållanden, under en längre tidsperiod fram till våren 2016, har skett av enskilda Ericssonanställda på ett trolöst sätt gentemot bolaget som sådant. Det finns därför inte förutsättningar vare sig för åtal för mutbrott eller för trolöshet mot huvudman, säger förundersökningsledaren Leif Görts i ett pressmeddelande.

Genom beslutet avslutar den så kallade riksenheten mot korruption den sista av de sammanlagt fyra olika brottsutredningar som bedrivits i nära samarbete med Nationella Operativa Avdelningens anti-korruptionsgrupp de senaste fyra åren kring Ericsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.