Asylsökare utanför Centralstationen i Stockholm.

Sverige rekordhöjer flyktingkvoten – tar emot 5.000 nästa år

Publicerad 11 december 2017 kl 18.37

Utrikes. Nu utökar Migrationsverket den så kallade flyktingkvoten från 3.400 till 5.000 nästa år. Det innebär ungefär 500 per månad, meddelar myndigheten på sin hemsida idag. Så många har det inte varit sedan Balkankrigen. De nya platserna ska gå till kongoleser, etiopier, eritreaner och syrier.
– Vi har förberett uttagningen av 1.500 personer som kan resa hit strax efter årsskiftet, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige fortsätter ta emot stora mängder invandrare.

År efter år har Migrationsverket i uppdrag att fylla platserna för Sveriges så kallade flyktingkvot, och allt ska vara klart innan årsskiftet.

Nu har myndigheten beslutat att utöka antalet kvotflyktingar kraftigt till nästa år, från 3.400 till 5.000 platser.

– För att klara den utmaningen är vi i gång med förberedelserna inför 2018. Vi har förberett uttagningen av 1.500 personer som kan resa hit strax efter årsskiftet, säger Migrationsverkets Oskar Ekblad.

Redan förra årets flyktingkvot med 3.400 platser var den största sedan Balkankrigen på 90-talet, uppger myndigheten. Innan 2017 har kvoten legat på ungefär 1.800–1.900 platser per år.

Men samtidigt som riksdagen behandlade budgetpropositionen tidigare i år beslutade den att 2018 års flyktingkvot ska omfatta hela 5.000 personer.

– För att vi ska kunna fylla 5.000 platser är det viktigt att vara ute i god tid. Det krävs att det kommer 400-500 personer till Sverige varje månad för att överföringar och mottagande ska fungera bra, säger Ekblad.

De 1.500 extra kvotflyktingarna handlar främst om invandrare från Syrien, som får 900 platser, trots att kriget där nu är så gott som över. Dessutom har 616 platser avsatts för kongoleser, etiopier, eritreaner och personer av andra nationaliteter. Syrierna tas ut på plats av utsända delegationer i Libanon och i Turkiet, skriver Migrationsverket.

Enligt Oskar Ekblad är UNHCR mycket positiva till att Sverige valt att ta emot ännu fler kvotflyktingar.

– Det är särskilt välkommet nu när det är oklart hur många kvotflyktingar EU-länderna och USA kommer att ta emot framöver, säger han.

Uppdraget med de 1.500 kvotflyktingarna ska inte heller påverka Migrationsverkets arbete för att ge "ett stort antal asylsökande" beslut i sina ärenden före årsskiftet.

Besluten i kvotflyktingarnas asylärenden fattas nämligen antingen av ett särskilt ­team i Malmö eller av de utsända delegationerna.

Enligt Migrationsverket är en kvotflykting en person som "har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land". Detta kallas vidarebosättning.

Migrationsverkets senaste prognos visar att mellan 19.000 till 33.000 asylsökare väntas kommer till Sverige nästa år. Antalet inkommande anknytningsärenden, alltså anhöriginvandrare, väntas bli 47.000.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0