Sverige saknar resurser – coronasjuka måste själva smittspåra

Publicerad 2 juli 2020 kl 12.43

Inrikes. Flera regioner klarar inte av att smittspåra coronasjuka personer, så ansvaret läggs över på patienterna själva, vilket bryter mot WHO:s riktlinjer, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges nya coronastrategi går ut på att testa och smittspåra brett i samhället.

Men flera regioner klarar inte av uppgiften.

– Det handlar om så stora volymer som testas positiva och det klarar inte sjukhuspersonalen av för närvarande, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid region Uppsala, till Sveriges Radio.

Därför har ansvaret lagts över på patienterna själva. Regionen kontaktar de som testas positivt. Men sedan ska den sjuke personen själv kontakta kompisar, familj, arbetskollegor och andra som de eventuellt kan ha smittat.

Det innebär att smittspårningen "till stor del" sköts av patienterna själva, enligt Johan Nöjd. Detta gäller dock inte svårt sjuka och vårdpersonal.

Så ser det ut i flera regioner, som Östergötland, Stockholm och Uppsala. Region Västerbotten har anställt två sjuksköterskor som ska sköta smittspårningen, men om patienten själv har möjlighet att ringa runt, godkänns det. Så har även andra regioner valt att lösa det.

Problemet är att Sveriges system inte följer de riktlinjer som Världshälsoorganisationen. WHO, satt upp. Dessutom sker det ingen kontroll på att patienterna verkligen gör någon smittspårning.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0