Sverige tar oväntat initiativ för att få ut illegala ur EU

Publicerad 26 oktober 2023 kl 08.21

Inrikes. När stats- och regeringscheferna håller EU-toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag planerar statsminister Ulf Kristersson att ta initiativ till bättre EU-regler för att utvisa illegala invandrare. Detta efter terrordådet i Bryssel, där en illegal arab dödade två svenskar.

Dela artikeln

Terroristen som dödade två svenskar och skadade en tredje var en tunisier som vistades olagligt i Belgien.

Ulf Kristersson besökte på onsdagen riksdagens EU-nämnd för att redovisa Sveriges linje inför mötet i Europeiska rådet, nu står det klart att han kommer att försöka få igenom tuffare regler för illegala invandrare i rådet.

Enligt Kristersson har Belgien, som ingår i de gravt liberala så kallade Benelux-länderna, hela 100.000 illegala invandrare på plats i landet medan Sverige har 27.000.

Varifrån Kristersson fått siffran 27.000 ifrån framgår inte.

Statsministern riktade också en känga mot de svenska araber som i Malmö firade Hamas blodiga angrepp på Israel i början av oktober, där ett stort antal civila avrättades.

– Det firande som ägde rum efter Hamas attacker mot civila israeler är fruktansvärt. Det här inte hemma i ett land som Sverige, sade Kristersson.

Samtidigt har flera EU-länder tagit emot så många araber och liknande att befolkningsbytet i princip framstår som slutfört.

De senaste åren har allt fler EU-regeringar, också USA-lojala sådana, svängt i migrationsfrågan och meddelat att man är redo att börja trappa ned på den generösa invandringspolitik som plågat EU:s medborgare sedan 1990-talet.

– Det finns numera ett i princip enhälligt stöd i Europeiska rådet för en mycket strikt europeisk migrationspolitik, sade Kristersson och fortsatte:

– Det finns samtidigt en tilltagande frustration över att befintliga insatser inte räcker till. Vi måste därför vara beredda att pröva nya lösningar tillsammans med tredje länder och UNHCR:s medverkan.

Enligt statsministern kommer Sverige att kräva ett bättre EU-samarbete för att se till att personer som fått avslag på sina asylansökningar utvisas till sina hemländer. Unionen bör enligt Sverige stärka samarbetet med såväl transitländer som ursprungsländer, i syfte att blockera invandringen. Exakt hur detta samarbete ska se ut redovisades emellertid inte i EU-nämnden.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.