– Vi har gjort fel. Det är fruktansvärt. Tyvärr så kan vi inte backa bandet men vi kan göra allt vi kan för att ingen annan ska behöva utsättas igen, säger Rebecca Andersson, HR chef i äldreomsorgen, till Folkbladet.
Redan i februari larmade en äldre kvinna om en sexuell kränkning. Händelsen, som senare kom att klassificeras som grov våldtäkt, beskrevs internt som allvarlig och orsakande "bestående skada" – men varken polisanmälan eller lex Sarah-anmälan gjordes.
Istället tilläts irakiern fortsätta arbeta inom hemtjänsten, med nya övergrepp som följd.
Mannen – som enligt domstolshandlingar har behov av tolk på arabiska trots tio år i Sverige – misstänks nu för totalt fyra övergrepp mot kvinnor i 80–90-årsåldern. Han sitter häktad och nekar till brott.
Biträdande verksamhetschef Malin Hansson konstaterar att det "som inträffat är oerhört beklagligt och får inte hända i äldreomsorgen". Hon medger att personalen misslyckats med att lyfta händelsen till rätt nivå i organisationen och att rutinerna ska förändras.
Kommunen lovar nu att "stärka rutinerna" med ett nytt system där alla incidenter av våld eller sexuella övergrepp måste rapporteras till högsta nivå inom 24 timmar.
En så kallad "eskaleringstrappa" införs, som innebär att alla incidenter där medarbetare misstänks för våld, hot eller sexuella övergrepp ska rapporteras till överordnade nivåer inom 24 timmar.
Polisen utreder ännu om fler offer kan ha drabbats av irakiern.