Pride i förorten
Milo Yiannopoulos tvingas ställa in sitt Sverigebesök.

Sverigebesök ställs in efter muslimska hot

Publicerad 26 juli 2016 kl 12.38

Inrikes. Den homosexuelle brittiske journalisten Milo Yiannopoulos skulle delta i den alternativa prideparaden Pride Järva som imorgon går genom invandrarförorter i norra Stockholm. Men nu ställs besöket in eftersom hotbilden blev för stor mot den konservativa gayaktivisten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Yiannopoulos arbetsgivare, nyhetssajten Breitbart, som genom sitt säkerhetsteam har avbokat journalistens deltagande i paraden, eftersom man inte anser sig kunna garantera hans säkerhet.

– Hans unika typ av kulturell krigsföring är för viktig för att riskeras i en potentiellt livshotande situation, säger Breitbarts styrelseordförande Stephan K. Bannon, och fortsätter.

– Yiannopoulos får dagligen mängder av dödshot från muslimer och antalet hot har ökat på sista tiden.

Huvudpersonen själv beklagar att han inte kan delta och menar att Sverige inte längre är ett säkert land för homosexuella.

Det är en situation han tror är snarlik i andra europeiska länder.

– Jag tror att säkerhetsbedömningen skulle vara likadan i Tyskland och Frankrike, säger han.

Jan Sjunnesson, Avpixlat-medarbetaren som arrangerar Pride Järva, beklagar också att Yiannopolus inte kan delta i evenemanget.

– Förra året utsattes vi för skrik och stenkastning mot de 20 demonstranterna. Den muslimska reaktionen på en större grupp med en person som Milo inblandad skulle vara allvarligare, säger han till Breitbart.

Mötte hårt motstånd
Det var förra året som Sjunnesson arrangerade det första pridetåget genom de muslimska Järvaområdet i nordvästra Stockholm. I Järva ligger bland annat stadsdelarna Rinkeby, Husby och Tensta.

Initiativet mötte inte bara hårt motstånd från de muslimska lokalinvånarna utan även från Sveriges vänsterliberala etablissemang.

RFSL, den största sexlobbygruppen i Sverige, ansåg inte att paraden var en bra idé. Det arrangerades även en antirasistisk protestmarsch mot prideevenemanget.

– Dessa personer använder HBTQ-frågor för att maskera sin egen invandrarfientlighet och sitt hat, sa Emelie Fredriksson, som arrangerade protesten mot Pride Järva, till SVT för ett år sedan.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.