Pride i förorten

Polis om hatbrotten mot HBT-vänstern under Pride Järva

Publicerad 31 juli 2015 kl 08.49

Inrikes. De vänsterorienterade HBT-aktivister som häromdagen protesterade mot Avpixlats "Pride Järva" utsattes för omfattande homofoba trakasserier och även misshandel av de boende i de invandrardominerade norra Stockholmsförorterna. Det skriver polisen Martin Marmgren, som var på plats, i ett blogginlägg.

Gilla artikeln på Facebook

Marmgren arbetade i onsdags i kommenderingen för "Pride Järva", en prideparad i Stockholms norra förorter som arrangerades av Avpixlat-profilen Jan Sjunnesson.

Ett antal vänsteraktivister med HBT-bakgrund hade samlats i en motmanifestation – ett "parkhäng" – mot arrangemanget, som de ansåg var "rasistiskt" och "hobofobiskt".

Redan när polisen först kom till Husby märkte de att de boende, framför allt ungdomar, reagerade aggressivt på att HBT-personer skulle komma dit. De pratade bland annat om att homsexualitet var "äckligt", "onaturligt" att homosexuella "spred sjukdomar", skriver Marmgren.

När "parkhänget" inleddes kom fler ungdomar som ropade homofoba tillmälen efter motdemonstranterna. Samtidigt fick polisen också problem med vänsteraktivisterna.

"Då vi befann oss med parkhängsgänget kom det fram två personer och ville avvisa oss ifrån platsen. De hävdade att vår närvaro gjorde folk otrygga och att vi inte kunde vara på ett antirasistiskt arrangemang då vi var poliser, och därigenom rasister", skriver Martin Marmgren.

Efter att parkhänget upplöst fick polisen larm om att deltagare misshandlats torget utanför tunnelbanan vid Husby.

"Det var tydligt att de hade blivit utsatta för hatbrott, vilket jag också konstaterade när någon i omgivningen sa att det bara var 'tjafs'. En man visade på ett tydligt blåmärke i ansiktet. En annan sa att någon hade blivit slagen till marken. Det nämndes också att flaskor skall ha kastats och att en flagga skall ha tillgripits."

Polisen fick sedan skingra ett antal lokala ungdomar som betedde sig aggressivt mot HBT-aktivisterna. Polisen fick förstärkning och anmälningar upprättades om misshandel (hatbrott) och hets mot folkgrupp. Ytterligare några homofoba tillmälen ropades åt vänsteraktivisterna efter att situationen lugnat ner sig.

Martin Marmgren konstaterar sammanfattningsvis att polisen misslyckades med sin uppgift, eftersom de hade utgått från att hotbilden skulle riktas mot Sverigedemokraterna på plats och inte mot de vänsterorienterade HBT-personerna.

"Att döma av en del av de samtal vi hade under dagen så framstod ju redan då det som att en del upplevde det mycket mer provocerande att 'bögar' skulle komma till Husby än att SD hade ett arrangemang här", skriver han.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Giftiga kemikalier hittade i foster. Kan röra sig om substanser som varit förbjudna i årtionden.0 

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0