Foto: Riksdagens kansli

Sverigedemokrater högst närvaro i riksdagen

Publicerad 30 maj 2012 kl 22.01

Inrikes.Skolk är vanligt bland riksdagsledamöterna. Centerpartister uteblir från 26 procent av alla omröstningar. Högst närvaro har Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är si sådär med närvaron bland de högavlönade riksdagsledamöterna, när det är dags att rösta i riksdagen. I medel dyker var åttonde riksdagsledamot inte upp för att trycka på knappen. Det skriver Riksdag och Departement.

SD bäst - Juholt sämst
Sverigedemokraterna med sina 19 ledamöter har högst närvaro vid omröstningar, med 98 procent. Lägst har centerpartiet, där mer än var fjärde riksdagsledamot inte infinner sig.

Sämste ledamot är socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, som bara närvarat vid var tredje omröstning. Partiledaren för Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson har högst närvaro av de partiledare som också är riksdagsledamöter. Han har inte varit frånvarande från en enda omröstning.

Snillrikt system för att slippa närvara
De sju riksdagspartierna utöver SD har ett informellt system kallat "kvittning" där oanmält frånvarande ledamöter vägs upp genom att en ledamot i det motstående politiska blocket låter bli att rösta. På så sätt spelar det ingen roll om ledamöter misslyckats med att sjukanmäla sig eller ta ledigt så att deras ersättare tas in.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur