SVT-bluffen avslöjad: Alla invandrarjobb var skattefinansierade

Publicerad 13 oktober 2020 kl 12.20

Inrikes. Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, avslöjar nu att en av SVT:s många invandringslyriska artiklar den senaste tiden skönmålar invandringens förmåga att "rädda arbetsmarknaden". Svensk journalistik är "rätt kass", konstaterar hon i en ny ledarartikel.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som SVT Gävleborg hävdade att så kallade flyktinginvandrare kunde rädda arbetsmarknaden i länet, något Fria Tider skrev om då.

Detta förklarades med att 309 invandrare i Sandviken påstods ha fått jobb sedan 2015. Detta genom en metod med "koordinatorer".

"I Sandviken startade kommunen 2015 ett arbete tillsammans med Arbetsförmedlingen med målet att få fler utrikesfödda i arbete. Sedan dess har arbetet genererat 309 nya anställningar för utrikesfödda", står det bland annat i SVT-artikeln.

Enligt artikelns URL var rubriken från början "Flyktingkrisen ska rädda Gävleborgs arbetsmarknad".

Men när Carolin Dahlman kontrollerade uppgifterna, var de inte lika uppiggande som SVT försökte få det till:

"När jag ringde integrationssamordnaren visade det sig dock att de 309 jobben länge var finansierade av skattebetalarna via nystarts- eller introduktionsjobb. De hade hittats av 2-3 heltidsanställda koordinatorer på kommunen och ingen visste hur många av de 309 som jobbade kvar", skriver hon i sin ledare i Kristianstadsbladet.

Så blir det när journalister inte gör sitt jobb och inte ställer kritiska frågor utan i stället försöker "driva sin tes", konstaterar Dahlman.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Federley kände till pedofilbrotten i september

Hade möte med Kriminalvården. Försökte påverka myndigheten, hävdar Expressen och Aftonbladet.0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0