SVT fälls för vänstervriden intervju med Donald Trump-supporter

Publicerad 13 november 2017 kl 18.10

Media. Granskningsnämnden har fällt statliga SVT:s ökända direktsändning från Donald Trumps presidentinstallation. Reportern Peter Rawets "provokativa förhållningssätt" har ansetts strida mot kravet på opartiskhet.

Gilla artikeln på Facebook

SVT:s osakliga vänsterjournalistik är officiellt avslöjad.

Granskningsnämnden fäller nu den statliga kanalens direktsändning från Donald Trumps presidentinstallation i Washington i januari, där reportern Peter Rawet intervjuade en kvinnlig Trump-supporter.

Rawet försökte i sändningen pracka på kvinnan sina egna vänsteråsikter. Sedan blev det riktigt dråpligt när journalisten upprepade gånger blandade ihop Donald Trump med Barack Obama.

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden. Anmälarna ansåg att reportern hade ett påstridigt sätt mot de personer som han intervjuade och att han ställde ledande frågor.

Nämnden delar nu den uppfattningen.

"När det gäller frågan om reporterns förhållningssätt har nämnden i sin praxis godtagit att en reporters frågor kan ha en provokativ karaktär och att reportern kan tillåtas ha ett kritiskt förhållningssätt i syfte att tydliggöra den intervjuades ståndpunkt. Enligt nämndens bedömning hade dock reportern i det nu aktuella fallet ett förhållningssätt, särskilt gentemot den intervjuade kvinnan, som var så provokativt att det passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet enligt sändningstillståndet. Sändningen strider därför mot detta krav", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

I sitt yttrande till nämnden fortsätter dock SVT försvara sändningen:

"Redaktionen ville att Donald Trump-supportrar skulle få utrymme att komma till tals. För att komma förbi allmänt hållna svar om att Donald Trump skulle 'göra Amerika stort igen' ställde reportern uppföljande frågor till intervjupersonerna. Att en reporter ställer kritiska och ibland provocerande frågor för att få svar innebär inte i sig en överträdelse av kravet på opartiskhet. De ibland kritiska frågorna var något som kommenterades av reportern i samband med en diskussion om stämningen på plats", hävdar SVT.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Media

P3 får Spotify rensa ut "högerextrem" musik

Satte press på streamingtjänsten.. Kritiseras samtidigt för att själva prisa grovt kriminella rappare.0 

Google manipulerar in "mångfald" i bildsökningen

Har ändrat algoritmerna i smyg.. Nu blir det ännu fler tredje världen-nunor på skärmen.0 

Hård intern kritik på SVT mot feministfilm

Håller krismöte – "ilskan bubblar" bland medarbetarna.. Dokumentären av Cissi Wallin och Maria Sveland ska sändas på söndag.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0