SVT förklarar uzbekers terrorism med socioekonomiska faktorer

Publicerad 27 december 2018 kl 19.02

Utrikes. När SVT ska förklara varför uzbekiska invandrare utför terrordåd fokuserar man på ekonomiska och sociala svårigheter hos gärningsmännen. "Det typiska" för terroristerna är inte islamistisk ideologi, utan att de är "gästarbetare" som har det "tufft", enigt SVT:s förklaring.

Gilla artikeln på Facebook

2012 skrev SVT att en "fanatisk ideologi" låg bakom den norske terroristen Anders Behring Breivik. Men riktigt så förklarar man inte varför uzbeker begår terrorhandlingar.

Under torsdagen åtalades sex uzbeker, med kopplingar till den sunnimuslimska terrorsekten IS och hemmahörande i Uzbekistan samt Kirgizistan, för ett stort planerat terrordåd på svensk mark. Även Rakmat Akilov, som utförde det blodiga terrordådet på Drottninggatan förra året, är som bekant en illegal invandrare från Uzbekistan.

I samband med dagens åtal länkar SVT till en artikel kallad "Därför är flera uzbeker inblandade i terrordåd", där SVT:s egen utrikesreporter och tidigare Rysslandkorrespondent Elin Jönsson får besvara frågan.

SVT nämner flera stora terrorattacker utförda av uzbeker. Man namnger Abdulkadir Masharipov, Sayfullo Saipov, Akbarzhon Jalilov och Rakhmat Akilov, samtliga uzbeker som utfört terrordåd de senaste åren. Men man fokuserar inte på ideologin bakom. SVT lyfter i stället fram externa faktorer, så som diktatur i hemlandet, fattigdom och social utsatthet, som i sin tur skulle bidra till att skapa terrorismen.

– Det finns ingen enkel förklaring till varför just uzbeker utfört dåden, hävdar Elin Jönsson och säger att det finns olika historier bakom varje gärningsman.

Sedan trycker hon på att de är "gästarbetare" som har haft det "tufft" ekonomiskt och socialt i det nya landet.

– Det typiska är att det handlar om manliga gästarbetare som hamnat i en tuff situation i det nya landet. Man har det svårt ekonomiskt eller socialt och är alienerad i samhället, förklarar hon.

Det påpekas också att Uzbekistan är ett fattigt land med diktatur. Även om det är ett muslimskt land, inskränks den religiösa utövningen av staten bland annat genom att man inte får ha för långt skägg, vilket enligt Jönsson framkallar "hat" mot staten och bidrar till rekrytering bland islamistiska grupper. Indirekt blir det "förtrycket" i hemlandet som gör att grupperna kan rekrytera nya medlemmar, menar SVT.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: Detta är inget krig mot islam

Försöker undvika islam. Fördömer "religiöst motiverat våld".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0