Christian Peterson väckte ramaskri när han granskade Tobias Hübinettes vänsterextrema kurs vid Karlstads universitet.

SVT fälls för inslag om Tobias Hübinette

Publicerad 5 februari 2024 kl 14.18

Media. SVT påstod att högerjournalisten Christian Peterson varit "hotfull och trakasserat" vänsterextremisten Tobias Hübinette. Nu fälls den statliga tv-jätten för inslaget av Granskningsnämnden.
– En uppenbar smutskampanj mot mig, säger Peterson till Fria Tider.

Dela artikeln

Det väckte stor uppmärksamhet i media när Christian Peterson förra året anmälde sig till en kurs i "kritiska vithetsstudier" vid Karlstads universitet.

Kursen hölls av vänsterextremisten och Expo-grundaren Tobias Hübinette, som blev så illa berörd av att granskas att han sjukskrev sig.

SVT sände ett inslag om saken i "Morgonstudion" den 11 september 2023. Programledaren påstod att Christian Peterson – som inte fick bemöta påståendena – varit hotfull och trakasserat Tobias Hübinette under utbildningen.

Inslaget anmäldes både av Christian Peterson själv och ytterligare en anmälare som ansåg att det var partiskt. De anförde att det inte stämmer att Peterson varit hotfull eller trakasserat kursledaren. Christian Peterson var också kritisk till att Tobias Hübinettes kriminella vänsterextrema bakgrund inte omnämndes, medan han själv utmålades som högerextremist.

SVT vidhöll i sitt svar att formuleringen "har varit hotfull och trakasserat" var motiverad. Man hävdade vidare att programföretaget säkerställt att inslaget var "balanserat" på flera sätt. SVT anser också att Petersons "syn på sitt agerande framkom av inslaget".

Granskningsnämnden håller dock inte med, utan fäller det statliga tv-bolaget för inslaget.

"I inslaget namngavs [Christian Peterson]. Programledaren sa att [Peterson] hade varit hotfull och trakasserat en lärare på Karlstad universitet samt att andra studenter hade blivit omskrivna på nedsättande sätt på sociala medier. Enligt granskningsnämndens mening utgjorde detta sådan kritik som krävde möjlighet till bemötande. [Peterson] gavs dock inte möjlighet att bemöta denna kritik. Inslaget stred därför mot kravet på opartiskhet i denna del", skriver nämnden.

Christian Peterson välkomnar beslutet.

– Det är naturligtvis välkommet att SVT:s uppenbara smutskampanj mot mig uppmärksammas. Självklart har jag inte hotat någon som jag granskar, säger han.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.