SVT kräver ursäkt efter nazistanklagelse

Publicerad 8 maj 2014 kl 14.53

Inrikes. Ametist Azordegan, programledare på P3, anklagade under onsdagskvällen Uppdrag gransknings Janne Josefsson för att vara nazist. Nu kräver SVT en ursäkt av SR.

Gilla artikeln på Facebook

Det var Uppdrag gransknings avsnitt om den våldsamma vänsterextremismen som fick Azordegan att gå i taket.

"Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skrev hon i ett numera borttaget inlägg på Twitter.

Enligt Dagens Media ledde uttalandet till kraftiga reaktioner från SVT:s sida och fick public service-bolagets högsta chef i Göteborg, Ylva M Andersson, att ta kontakt med cheferna på SR.

Nu går SR ut och tar officiellt avstånd från uttalandet.

"Vi tycker att hon uttalat sig grovt och slarvigt, och att det är oacceptabelt att uttrycka sig så. Vi skulle inte vilja att Sveriges Radios medarbetare blev påhoppade på det sättet. Detta har vi idag framfört till produktionsbolaget där hon arbetar och vi har för avsikt att framföra detta direkt till Ametist Azordegan", skriver SR:s ledning i ett pressmeddelande.

I uttalandet står det emellertid att det som skett inte kommer att "påverka Ametist Azordegans möjligheter att fortsätta göra program för Sveriges Radio".

Azordegan har i efterhand försökt försvara sig i ett inlägg på Facebook. Hon påstår att hon inte menade att anklaga Janne Josefsson för att vara nazist, utan att hon bara "ironiserade".

"Nej jag tror på allvar inte att Janne Josefsson är nazist, men jag tycker han ofta är en usel journalist. Min kommentar om honom var typiskt raljerande, och de slår oftast snett eftersom de är resultatet av känslor så de kan uttrycka vad som helst egentligen. Jag var arg och ville 'slå' på honom i ord", skriver Ametist Azordegan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0