SVT kritiseras för vinklad artikel där "vit kvinna" rasiststämplas

Publicerad 8 juli 2020 kl 11.44

Media. Sveriges television får kritik för en artikel om en vit kvinna som pekas ut som rasist efter en dispyt med en mörkhyad man i Central park i New York. SVT:s redaktör Simon Löfroth vill inte svara på frågor om publiceringen.
– Han satt lite dåligt till, låter han hälsa via en av SVT:s växeltelefonister.

Gilla artikeln på Facebook

Händelsen som SVT skriver om utspelar sig morgonen den 25 maj i år. Christian Cooper, en mörkhyad man, konfronterar en vit kvinna som rastar sin hund i Central park i New York. Cooper påpekar att hunden måste vara kopplad i den delen av parken.

Kvinnan invänder med att hennes hund behöver motion, och då eskalerar den verbala dispyten snabbt.

– Om du tänker göra vad du vill, så kommer jag göra vad jag vill, men du kommer inte att tycka om det, utbrister Cooper.

Därefter tar han fram hundgodis och försöker locka till sig kvinnans hund, samtidigt som han tar upp sin mobiltelefon och filmar hennes reaktion. Kvinnan blir upprörd och ber den svarte mannen att sluta filma henne.

– Kan du snälla sluta. Jag ber dig att sluta! säger hon.

När Christian Cooper inte slutar filma ringer kvinnan polisen och säger att hon är "hotad av en afroamerikansk man" i Central park.

Hamnar på Facebook
Någon timme efter händelsen laddar Christian Cooper upp filmen på Facebook i ett inlägg kryddat med nedsättande formuleringar om vita kvinnor.

Tusentals människor har kommenterat klippet och reaktionerna är väldigt blandade. Många uppfattar det som att Christian Cooper uppförde sig hotfullt och att han borde försöka sätta sig in i kvinnans situation när han säger till henne att han "kommer göra vad han vill" och att hon "inte kommer gilla det". Vissa menar att det kan uppfattas som ett våldtäkts- eller mordhot.

Det dröjer inte länge förrän händelsen med den vita kvinnliga hundägaren i parken hamnar i media som låter bli att skildra hela händelsen. I de kraftigt vinklade artiklarna och tv-inslagen publiceras både namn och bild på kvinnan där hon hängs ut som "rasist".

Inom några dagar får kvinnan till och med sparken från jobbet på investmentbolaget Franklin Templeton och nu har hon dessutom åtalats för falsk angivelse.

SVT vinklar
Igår valde Sveriges television att skriva om den rasistiska vita kvinnan som inte gillade att bli filmad av en okänd man som försökte ta hennes hund i Central park. "Det rasistiska påhoppet fick dock värst konsekvenser för kvinnan själv", skriver det statliga mediebolaget triumferande. Liksom de flesta andra vänstermedier valde SVT att utelämna centrala fakta om händelsen.

Många är kritiska till SVT:s publicering. Dels för att SVT medvetet utelämnar viktiga fakta om händelsen, dels för att SVT väljer att fokusera på kvinnans hudfärg och dels för att SVT avstår från att skriva om alla de fall där vita utsätts för våld och övergrepp från svarta under den antivita Black lives matter-rörelsens framfart.

Fria Tider har gjort flera försök att kontakta SVT och ge tv-bolaget möjlighet att kommentera sitt publicistiska beslut och svara på frågor om artikeln. SVT:s redaktör Simon Löfroth, som enligt tv-bolaget är ansvarig för publiceringen, låter emellertid hälsa att han inte har tid att svara på frågor.

– Han satt lite dåligt till, säger en av SVT:s växeltelefonister.

– Då får du ringa någon annan dag sade han, för han satt upptagen.

Löfroth har även fått möjlighet att svara på frågor via e-post.

SVT finansieras via den så kallade tv-skatten som är obligatorisk för alla skattebetalare i Sverige. Totalt betalar Sveriges skattebetalare nästan nio miljarder kronor varje år i tv-skatt.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.