Faksimil: SVT

SVT om Forserum: Somalier tvingas hälla mjölk över sig för att "bli vita"

Publicerad 30 augusti 2012 kl 00.54

Inrikes.Somaliska småflickor som jagas av rasistiska svenskar på motorcykel och hotas med våldtäkt. Kvinnor som tvingas hälla mjölk över sina kroppar för att "symboliskt bli vita". Det är några av de skräckhistorier som SVT kan återberätta från Forserum. Men källan är en kontroversiell islamistgrupp – och polisen har inte hört talas om händelserna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett reportage i SVT Smålandsnytt som den anonyme lokalreportern delar med sig av berättelser om de mest ohyggliga övergrepp som svenskar i den småländska byn Forserum påstås ha begått mot somalier.

Sanningsvittnet är Rashid Musa från den kontroversiella organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

– Två småflickor, bara åtta och nio år gamla, hade jagats av en motorcykel och hotats med våldtäkt när de var på väg till skolan, berättar reportern i reportaget och fortsätter med att intervjua Rashid Musa.

– De har tvingat kvinnor att hälla mjölk på sig själva för att bli vita. Enligt uppgifterna som de berättat så har det hänt, säger Musa om påstådda övergrepp som har slående likheter med en scen ur hollywoodfilmen American History X som visades på TV förra veckan.

Reportaget spred sig snabbt på den sociala nätverkssajten Twitter, där hundratals journalister nu rasar över de rasistiska svenskarna i Forserum.

Att polisen inte har fått in några som helst uppgifter om de påstådda övergreppen och att uppgiftslämnaren representerar extremistgruppen Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) problematiseras inte av SVT:s reporter.

Den omstridda muslimska organisationen, som har nära band till tungt skattefinansierade Afrosvenskarnas riksförbund, har en lång historia av att anklaga svenskar för rasism. År 2010 blev gruppen ryktbar efter att ha bjudit in den dömda terroristen Munir Awad till ett seminarium.

"Det egentliga syftet bakom [Awads] resor i Somalia och Pakistan hade 'de vita kristna svenskarna' i 'medierna inte varit intresserade av', men MMRK kunde berätta utan att 'förvrida och demonisera'", skrev SvD:s Per Gudmundsson apropå MMRK:s egna rapport om varför man bjudit in den islamistiske terroristen till Sverige.

När den kurdiska socialdemokraten Nalin Pekgul för ett par år sedan protesterade mot de radikala islamisternas allt större inflytande i Tensta skrev MMRK-ledamoten Kitimbwa Sabuni en artikel där han anklagade Pekgul för att sprida "antiislamska" fördomar och för att använda sig av en retorik som påminde om "rasistiska Sverigedemokraterna".

Men SVT:s reporter har storyn klar för sig. Efter att ha fått kommunalrådet Anders Karlsson (C) att erkänna att det "finns rasism i samhället" avslutar han med en ledande fråga.

– Och 13 procent sverigedemokrater i Forserum – säger det något? frågar public service-reportern.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0