Nya tider och bokmässan
Gårdagens SVT Opinion Live.

SVT Opinion debatterade Nya tider – utan Nya tider

Publicerad 28 april 2017 kl 10.38

Media. Gårdagens Opinion live i SVT handlade om den nationalistiska tidningen Nya tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg, som lett till att ett stort antal författare valt att bojkotta mässan. Nya tider var dock inte med i debatten. I stället hade man bjudit in meningsmotståndare.

Dela artikeln

"Gissa vad det ska pratas om på @SVTOpinion i kväll? Just det. Och är någon från Nya Tider inbjuden? Nä, just det", skriver Nya tider-skribenten Perra Winberg på Twitter.

"Nya Tider bjöds inte in. Vi hade gärna deltagit!", skriver även tidningens Sanna Hill på Twitter.

Deltog i den så kallade debatten gjorde i stället Bokmässans grundare Bertil Falck, vänsterextremisten Dror Feiler – som satt i system att störa invandringskritiska manifestationer – samt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Dror Feiler menade att bojkotten av Bokmässan inte är något konstigt.

– Människor beslutar sig för att de inte vill vara i samma miljö, i samma tillställning, med människor som står för åsikter som till exempel att jag inte ska få finnas i det här landet, som kanske till och med vill att våra åsikter ska förbjudas, sade Dror Feiler utan att närmare belägga på vilket sätt Nya tider vill utvisa honom eller förbjuda hans åsikter.

– Jag tror mässan blir den stora förloraren, jag tror mässan kommer förlora sin själ genom att förlora så många författare, fortsatte Feiler.

Förtydligande med anledning av Nya tiders medverkan i SVT

På grund av de allvarliga anklagelserna mot tidningen inflikade programledaren Belinda Olsson med att Nya tider "är ju inte här i kväll", och hänvisade till programmets liveflöde på nätet, där SVT i stället hade publicerat en länk till Nya tiders "Om oss"-sida.

– De är ju inte här i kväll. Och det får stå för dig att du kallar dem fascister. Det är bra att säga det ändå, påpekade Belinda Olsson.

– I liveflödet kan ni också läsa vad Expo anser att Nya tider är, och sen kan ni läsa vad Nya tider själva anser att de är. Och sen är det alltså kartlagt att det finns högerextrema kopplingar till dem. Det kan vi säga, sade hon.

– Vi har också pratat med Nya tiders chefredaktör Vávra Suk, som kallar sin tidning för alternativmedia, och att de inte driver någon politisk linje, påpekade Belinda Olsson.

Men någon från tidningen deltog inte i debatten. Tvärtom var samtliga inbjudna motståndare till Nya tiders åsikter. Dock försvarade Bertil Falck tidningens medverkan på Bokmässan.

– Jag tycker det är helt fel att gå ut med en bojkott mot Bokmässan, sade han. Man ska värna yttrandefriheten och inte begränsa den. Det finns en grundlag i Sverige som säger att var och en ska få framföra sina åsikter.

– Jag tycker det är skrattretande att man försöker gömma sig bakom yttrandefrihetslagen, svarade Dror Feiler. Om jag startar en kulturell salong i Stockholm, och jag inte vill att nazister ska komma in i salongen, betyder det inte att jag hindrar deras yttrandefrihet. De kan stå på gatan.

Belina Olsson föreslog att man skulle kunna ordna diskussioner med Nya tider under Bokmässan för att bemöta deras åsikter.

– Diskussion med vem? De som vill döda mig?, svarade Dror Feiler.

SVT Opinion diskuterade också medborgarjournalisten Bechir Rabanis försök att få en intervju med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vid dennes bostad i mars, något Rabani filmade och publicerade på Youtube.

Filmen, som var ett svar på Expressens egna hembesök hos en tidigare anonym medarbetare på Granskning Sverige, är en av orsakerna till bojkotten av Bokmässan. Detta eftersom Nya tiders vice redaktör påstås ha medverkat i filmen. I filmen uppmanar Bechir Rabani andra att gå hem till journalister och ställa frågor, något som etablerade journalister uppfattat som hotfullt.

Inte heller Bechir Rabani var med i SVT-studion. Däremot intervjuades Thomas Mattsson.

– Jag tycker naturligtvis det är stötande att man med såna här metoder försöker påverka allmänna nyhetsmediers nyhetsförmedling och samhällsviktiga granskning av främlingsfientlighet.

Expressen och SVT i kampanj för att få aktivist som ringde på hos Thomas Mattsson sparkad från jobbet

Mattsson sade dock att han inte står bakom någon bojkott av Bokmässan, och påpekade att Expressen kommer medverka oavsett Nya tiders närvaro. Man behöver inte bojkotta en bokmässa för att bekämpa främlingsfientlighet, påpekade han.

– Min tidning grundades en gång i tiden för att motverka nazism, sade Thomas Mattsson men menade samtidigt att hans tidning är en stark försvarare av yttrandefrihet.

Dror Feiler svarade att Thomas Mattsson med sin inställning hjälper till att "normalisera rasism, fascism och nazism".

– Som att den är som alla andra tidningar. Det är den inte. Den är människofientlig, den vill täppa till käften på alla andra, den vill mörda människor, sade Dror Feiler om Nya tider.

SVT förklarar valet av inbjudna personer med att diskussionen inte "primärt" handlade om Nya Tider, en uppfattning tidningens medarbetare inte delar.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Motbjudande": Könsbråket mellan SD och M

Rök ihop i Aktuellt. "Jag tänker inte stå här och gyttjebrottas."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.