Nya tider och bokmässan
Jan Guillou på Bokmässan 2013.

Jan Guillou försvarar Nya tiders medverkan på Bokmässan

Publicerad 24 april 2017 kl 14.42

Kulturnyheter. Journalisten och författaren Jan Guillou försvarar Nya tiders medverkan på årets bokmässa. Han tycker det är främmande att bojkotta ett evenemang bara för att där finns medverkande man inte gillar. Då kan man lika gärna bojkotta riksdagen för att SD sitter där, säger han till DN.

Gilla artikeln på Facebook

Cirka 140 författare och översättare har skrivit på ett upprop för att få bort den nationalistiska tidningen Nya tider från årets bokmässa. De som undertecknat säger att de inte tänker medverka på mässan så länge Nya tider får göra det.

På söndagen meddelade även vänsterextrema Expo att man kommer bojkotta bokmässan så länge Nya tider tillåts.

Men Jan Guillou är negativ till uppropet. Enligt honom handlar en bokmässa om yttrandefrihetens symbol, det tryckta ordet. Därför bör man inte bojkotta mässan bara för att där finns olämpliga personer.

– Jag kan inte se någon skillnad mellan de här Nya tider och Sverige­demokraterna. Ska vi då säga samma sak om riksdagen: ”vi kan inte ha Sverigedemokrater i riksdagen, jag bojkottar riksdagen”, säger han till DN.

Guillou tycker det är förvånande att så många författare, inklusive ledamöter i Svenska Akademien, har skrivit på uppropet. De flesta är dock helt okända och har därför "råd" att skriva under, menar han.

Enligt Jan Guillou måste yttrandefriheten gå först.

Inför Bokmässan, som äger rum mellan den 28 september–1 oktober, är Guillou själv aktuell med sin nya roman "Det stora århundradet"


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0