SVT-skämtet: "Ukrainska kvinnor märks mest på bordellerna"

Publicerad 16 mars 2024 kl 12.01

Media. Efter att statliga Sveriges Television sänt ett humorinslag där en SVT-anställd arab pekar ut ukrainska kvinnor som prostituerade kritiseras SVT nu av Ukrainas ambassadör i Stockholm.

Dela artikeln

"Jag anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla”, heter det i ett uttalande från den ukrainske ambassadören Andrij Plachotnjuk.

Det var i SVT:s humorprogram "Invandrare för svenskar" som tv-jättens egen journalist Elaf Ali sade följande om kvinnor som flytt från Ukraina:

– Många som kom från Ukraina fick stanna. ... De är ju ljushåriga så de smälter in. Det kanske mest märks... kanske... på typ bordellerna.

Enligt SVT:s sändningstillstånd ska sändningarna präglas av "alla människors lika värde". Bestämmelsen innebär att SVT måste "ta avstånd från" eller "bemöta" nedsättande uttalanden om folkslag. I praxis gäller detta dock bara uttalanden om araber, afrikaner och liknande, medan det är fritt fram att uttrycka sig nedsättande om europeiska folkgrupper, med undantag för judar.

Christina Hill, ansvarig utgivare för programmet, skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”Det är förstås inte aktuellt för SVT att vidta några åtgärder med anledning av detta då innehållet i programmet omfattas av den svenska yttrandefriheten”.


Nyheter från förstasidan

Här river de tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.