"Klimathotet"

SVT:s domedagsprofet: Jorden går under om 30 år

Publicerad 13 juni 2019 kl 14.19

Media. I ett långt och helt okritiskt reportage gör skattefinansierade SVT reklam för en amerikansk klimataktivist som påstår att jorden kommer att gå under inom kort.

Gilla artikeln på Facebook

“We’re fucked”, konstaterar Roy Scranton, som SVT beskriver som "klimatforskare".

Scranton är i själva verket en sociolog som lyckats slå mynt av de senaste årens klimathysteri. I sin debutbok, Att lära sig dö i antropocen, som nu ges ut på svenska varnar han för en nära förestående undergång på grund av "klimatet" och "den kapitalistiska civilisationen".

I en lång och inställsam intervju med SVT förklarar Roy Scranton att det på ett sätt "redan är över".

– Samtidigt måste vi genomleva den långsamma kollapsen med lokala klimatkatastrofer, inbördeskrig, klimatrelaterade krig, torka, översvämningar… På det sättet är det svårt att säga hur långt tid vi har innan läget blir riktigt, riktigt dåligt. Kanske… 30 år? säger han.

– Det känns lite overkligt att det är vår världs undergång som jag och Roy Scranton sitter och pratar så lättsamt om, sammanfattar SVT:s Carmen Dickson.

Inslaget har fått kritik, bland annat av bloggen Klimatbalans som hävdar att intervjun strider mot sändningstillståndet.

"SVT manipulerar publiken med sorglig musik och inklippta bilder av döende fisk, luftföroreningar mm som saknar relevans för 'klimatet'. Samtidigt 'glömmer' SVT att berätta om att Scranton är i Sverige för att marknadsföra sin bok som kom ut på svensk översättning förra veckan. Scranton får predika utan att bli ifrågasatt, det hela är oärligt och strider mot etiken samt sändningstillståndet", skriver Klimatbalans.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.