Swedbank rånades av utvisad alban

Publicerad 3 april 2012 kl 00.35

Inrikes.Fredagen den 30 februari hölls rättegången mot en 28-årig alban, som en gång var utvisad. Han är misstänkt för att ha rånat Swedbanks kontor i Vansbro hösten 2010. Åklagaren är säker på att albanen utförde rånet, som har ett långt brottsregister i Sverige. Albanen kom över 175 000 kronor i kontanter och lyckades fly på en röd damcykel innan polisen kom till plats, ungefär sju minuter efter att rånat hade ägt rum.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att ett vittne såg mannen fly iväg på cykeln lyckades han fly spårlöst.

Efter några veckor återfanns cykeln, kläderna och ett vapenliknande föremål i ett skogsområde nära en hängbro i Saltvik. Pistolen som den misstänkte använde sig av visade sig vara en leksakspistol, fast den var näst intill omöjlig att skilja från en riktig. Alla vittnen var överens om att kläderna och axelväskan stämmer med det som rånaren hade på sig.

När polisen fick svar från SKL om att den misstänka mannens DNA fanns på ett flertal ställen på kläderna, satt han redan häktad i Danmark för liknande brott. Albanen fanns med i DNA-registret eftersom han 2007 dömdes till fem års fängelse för två rån och två rånförsök i Göta hovrätt.

Albanen frigavs 2010 och i samband med detta utvisades han från Sverige fram till 2017. Han hävdar att han under råntillfället har befunnit sig i Norge.

- Jag vet inte hur mina kläder hamnat här och jag kan heller inte vara hundra procent säker på att det är mina, säger albanen till sitt försvar, enligt Dalademokraten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0