Sydafrika saknar 8,7% av sin befolkning till följd av AIDS

Publicerad 25 januari 2012 kl 07.09

Utrikes.Johannesburg. Enligt sydafrikanska undersökningar har så många som 4,4 miljoner människor dött eller aldrig fötts till följd av AIDS-epidemin i landet. Landets befolkning är idag 50,6 miljoner men skulle utan dödsfallen varit 55 miljoner. Uppgifterna kommer från South African Institute of Race Relations (SAIRR).

Gilla artikeln på Facebook

Under 2011 var 31% av samtliga dödsfall i Sydafrika relaterat till AIDS. Den siffran väntas öka till 33% 2025. Då kommer dödsfall relaterade till AIDS att ha ökat med 121% jämfört med år 2000. Enligt SAIRR kommer det 2015 att finnas sex miljoner personer infekterade med HIV/AIDS vilket är en fördubbling mot 2000.

Sydafrika har efter apartheids fall blivit känt som världens värsta våldtäktsland med de högsta våldtäktssiffrorna per capita i hela världen. I en undersökning från 2009 svarade 28% av männen i undersökningen att de hade våldtagit en flicka/kvinna, 3% sade sig ha våldtagit en pojke/man. I samma studie uppgav dock 10% av männen att de själva hade blivit våldtagna av en annan man. I en annan studie svarade 60% av både kvinnor och män att de inte tyckte det var våldtäkt att tvinga sig till sex av någon man känner.

Om det sexuella beteendet i Sydafrika kommer att leda till mer eller mindre framtida HIV/AIDS återstår att se.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0