Syriansk kyrkoledare dömd för bidragsbrott

Publicerad 10 juni 2016 kl 18.08

Inrikes. Södertörns tingsrätt dömde idag den förre ordföranden i S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda till tre års fängelse för brottslighet som huvudsakligen riktat sig mot Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans bidragssystem. Samtidigt döms nio andra för brott.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sommaren 2014 som polisen satte in hemliga tvångsmedel och spaning mot medlemmar i den ideella föreningen S:t Petrus och Paulus syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda. I februari 2015 gjorde polisen tillslag mot kyrkan och flera personer häktades.

Hösten 2015 åtalade sedan åklagare från Internationella åklagarkammaren förre ordföranden i föreningen och gjorde gällande att han haft en brottsplan som gått ut på att vilseleda Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att betala ut stöd och bidrag inom de arbetsmarknadspolitiska stödprogrammen – jobb- och utvecklingsgarantin fas 3, lönebidrags-anställning/trygghetsanställning och nystartsjobb – till föreningar inom kyrkan och arbetslösa, det vill säga stödpersoner, som de inte hade rätt till.

Samtidigt åtalades 16 andra personer, varav 14 var stödpersoner, för brott i anslutning till denna brottslighet. Ordföranden åtalades också för grov urkundsförfalskning samt för att han på felaktig grund fått sjukersättning under lång tid. Slutligen åtalade Ekobrottsmyndigheten ordföranden och två andra av de åtalade personerna för grovt bokföringsbrott i verksamheten.

Huvudförhandling i målet pågick i i 38 dagar. Förhör har hållits, förutom med de 17 tilltalade, med 55 vittnen. Dessutom har omfattande skriftlig bevisning gåtts igenom.

Tingsrätten har i sin dom idag funnit att ordföranden har gjort sig skyldig till i stort sett samtliga åtalade gärningar och dömt honom för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månader.

Föreningens tidigare kassör har döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom och dagsböter men åtalet i övrigt mot honom ogillas.

Enligt domen har åtta andra personer, varav sju stödpersoner, gjort sig skyldiga till olika brott i sammanhanget och bestämt deras påföljder till villkorlig dom, i några fall förenad med böter. Tingsrätten har emellertid också funnit att åklagaren inte har styrkt sitt anvarspåstående mot sju stödpersoner och därför ogillat åtalet mot dem.

De dömda, liksom kyrkan och två andra föreningar tillhöriga kyrkan, har också ålagts kännbara skadestånd till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.


Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus