Syrien utmanar USA: ”Fram med bevisen om ni har några”

Publicerad 28 augusti 2013 kl 14.37

Utrikes.Den senaste veckan har USA upprepade gånger hävdat att man har bevis för att den syriska regeringen har låtit utföra angrepp med kemiska vapen förra onsdagen. Nu uppmanar Syriens utrikesminister USA att lägga korten på bordet och presentera de bevis man säger sig ha.

Gilla artikeln på Facebook

Under en presskonferens i Damaskus igår förnekade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem återigen att Syrien skulle ha utfört angrepp med kemiska stridsmedel. Han krävde bevis av USA och andra länder som anklagar den syriska regeringen.

– Om någon av dem som framför sådana anklagelser har bevis för att den syriska krigsmakten har använt kemiska vapen utmanar jag honom eller henne att offentliggöra dessa bevis. Allmänheten i de länderna har rätt att få information om hur anklagelserna ser ut i verkligheten, sade al-Moallem.

Ministern tillbakavisade också amerikanska påståenden om att Syrien skulle ha dröjt för länge med att ge FN:s inspektörer tillträde till de förorter i Ghouta utanför Damaskus där angreppen påstås ha ägt rum. Han underströk att det var nödvändigt att tala med FN om vilka områden de ville ha tillträde till och komma överens om en tidsplan för undersökningarna innan utredningsarbetet kunde påbörjas.

– Vi argumenterade inte med dem om de platser som de begärde att få inspektera, utan gick omedelbart med på deras krav. Så det har inte förekommit några dröjsmål, sade ministern om den syriska regeringens möte med FN under helgen.

FN:s representant Angela Kane kom till Damaskus för diskussioner i lördags, dagen därpå nåddes en överenskommelse, varefter FN:s utredare påbörjade sitt arbete på måndagen. Så sent som i fredags var FN, enligt uppgifter från organisationens säkerhetschef, ännu inte redo att inleda några undersökningar eftersom säkerhetsläget bedömdes som oklart.

Företrädare för FN uppger att den tid som gått sedan de påstådda angreppen ägde rum inte försämrar möjligheterna att utreda incidenten nämnvärt, då det fortfarande går att ta prover och tala med vittnen. Nervgasen Sarin kan spåras genom analys av vävnadsprover flera månader efter att gasen använts, skriver FN på sin hemsida.

Enligt Washington Post planerar den amerikanska regeringen att presentera en rapport som underbygger deras anklagelser mot Syrien. Rapporten kan komma att publiceras redan imorgon, skriver tidningen.

Den amerikanska tidskriften Foreign Policy rapporterade igår att den viktigaste delen av bevisningen som USA uppger sig ha består av inspelningar av telefonsamtal mellan en tjänsteman på Syriens försvarsdepartement och en chef för en enhet utrustad med kemiska vapen. Under telefonsamtalen, som beskrivs som "panikartade", påstås tjänstemannen ha "begärt svar angående ett nervgasangrepp som dödat 1 000 personer". Telefonsamtalen ska ha ägt rum timmarna efter att uppgifterna om kemiska angrepp publicerades förra onsdagen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Dykare hittade korsriddarsvärd

Spektakulära fyndet i Medelhavet.. Tros ha tillhört storväxt korsriddare för 900 år sedan.0 

New Yorks stadshus flyttar staty av Thomas Jefferson

Tas bort från kammaren.. "Han ansåg att svarta var underlägsna vita."0 

Vetenskap

Förmänniskor på Kreta för sex miljoner år sedan. Fotspåren 2,5 miljoner år äldre än liknande fynd i Afrika.0 

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0