Syrien utmanar USA: ”Fram med bevisen om ni har några”

Publicerad 28 augusti 2013 kl 14.37

Utrikes.Den senaste veckan har USA upprepade gånger hävdat att man har bevis för att den syriska regeringen har låtit utföra angrepp med kemiska vapen förra onsdagen. Nu uppmanar Syriens utrikesminister USA att lägga korten på bordet och presentera de bevis man säger sig ha.

Gilla artikeln på Facebook

Under en presskonferens i Damaskus igår förnekade Syriens utrikesminister Walid al-Moallem återigen att Syrien skulle ha utfört angrepp med kemiska stridsmedel. Han krävde bevis av USA och andra länder som anklagar den syriska regeringen.

– Om någon av dem som framför sådana anklagelser har bevis för att den syriska krigsmakten har använt kemiska vapen utmanar jag honom eller henne att offentliggöra dessa bevis. Allmänheten i de länderna har rätt att få information om hur anklagelserna ser ut i verkligheten, sade al-Moallem.

Ministern tillbakavisade också amerikanska påståenden om att Syrien skulle ha dröjt för länge med att ge FN:s inspektörer tillträde till de förorter i Ghouta utanför Damaskus där angreppen påstås ha ägt rum. Han underströk att det var nödvändigt att tala med FN om vilka områden de ville ha tillträde till och komma överens om en tidsplan för undersökningarna innan utredningsarbetet kunde påbörjas.

– Vi argumenterade inte med dem om de platser som de begärde att få inspektera, utan gick omedelbart med på deras krav. Så det har inte förekommit några dröjsmål, sade ministern om den syriska regeringens möte med FN under helgen.

FN:s representant Angela Kane kom till Damaskus för diskussioner i lördags, dagen därpå nåddes en överenskommelse, varefter FN:s utredare påbörjade sitt arbete på måndagen. Så sent som i fredags var FN, enligt uppgifter från organisationens säkerhetschef, ännu inte redo att inleda några undersökningar eftersom säkerhetsläget bedömdes som oklart.

Företrädare för FN uppger att den tid som gått sedan de påstådda angreppen ägde rum inte försämrar möjligheterna att utreda incidenten nämnvärt, då det fortfarande går att ta prover och tala med vittnen. Nervgasen Sarin kan spåras genom analys av vävnadsprover flera månader efter att gasen använts, skriver FN på sin hemsida.

Enligt Washington Post planerar den amerikanska regeringen att presentera en rapport som underbygger deras anklagelser mot Syrien. Rapporten kan komma att publiceras redan imorgon, skriver tidningen.

Den amerikanska tidskriften Foreign Policy rapporterade igår att den viktigaste delen av bevisningen som USA uppger sig ha består av inspelningar av telefonsamtal mellan en tjänsteman på Syriens försvarsdepartement och en chef för en enhet utrustad med kemiska vapen. Under telefonsamtalen, som beskrivs som "panikartade", påstås tjänstemannen ha "begärt svar angående ett nervgasangrepp som dödat 1 000 personer". Telefonsamtalen ska ha ägt rum timmarna efter att uppgifterna om kemiska angrepp publicerades förra onsdagen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än trott

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Ny månbas första steg mot resor till mars

Resan till mars tar tre år.. Månbasen Gateway är nu första steget mot människor på mars.0 

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus