Syrisk IS-terrorist döms till 12 års fängelse och utvisning – till Sverige

Publicerad 21 maj 2019 kl 10.47

Utrikes. Den syriske man som nyligen dömts för terrorbrott i Danmark får 12 års fängelse. Sedan ska han utvisas – till Sverige, som sedan tidigare gett terroristen uppehållstillstånd.

Gilla artikeln på Facebook

12 års fängelse blir straffet för den syriske IS-sympatisör som i april dömdes för förberedelse till terrorbrott av Köpenhamns tingsrätt.

Mannen hade bland annat försökt tillverka bomber med materialet från 17.000 tändstickor. Receptet hade han fått från IS. Utrustad med bomber och knivar planerade han att mörda människor i Köpenhamn,

Den nu 32-årige mannen är alltså från Syrien men har uppehållstillstånd i Sverige.

Han åtalades i Sverige 2017 misstänkt för terrorbrott alternativt mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö hösten 2016. Men han friades av Malmö tingsrätt, som ansåg att åtalet var byggt på indicier.

Efter att svenska tingsrätten frikänt mannen placerade Säpo honom i förvar och begärde att han skulle utvisas. Mannen ansågs farlig och Migrationsverket beslutade om utvisning. Problemet var bara att Sverige inte utvisar någon till ett land där personen riskerar att avrättas eller utsättas för tortyr, vilket kunde ha skett i Syrien och Saudiarabien. Men andra ord var mannen kvar i Sverige – trots att han bedömdes som farlig. Sedan släpptes IS-anhängaren, som kommit till Sverige under asylvågen 2015, ur förvaringen och var alltså på fri fot i landet.

Den nu dömde terroristen fick också 97.000 kronor i skadestånd av svenska staten för att han suttit frihetsberövad.

Men nu har han alltså dömts till 12 års fängelse för sina terrorplaner i Danmark. Enligt TV2 kommer han sedan utvisas.

Eftersom den dömde terroristen har uppehållstillstånd i Sverige "är det med all sannolikhet till Sverige han kommer att utvisas efter avtjänat straff i Danmark", enligt DN.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0