Knivmorden på Ikea

Åtal för Ikea-morden

Publicerad 16 oktober 2015 kl 21.10

Inrikes. Dubbelmordet på Ikea var en slumpmässig våldshandling men också ett uttryck av besvikelse för att den eritreanske asylsökaren inte skulle få stanna i landet, enligt hans uppgifter i polisförhör. Nu åtalas 36-årige Abraham Ukbagabir för att ha knivmördat två svenskar på Ikea en sommardag i augusti.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppmärksammade dubbelmordet inträffade mitt på dagen den 10 augusti inne på husgerådsavdelningen på Ikea i Västerås. Två svenskar föll slumpmässigt offer för den knivbeväpnade asylsökaren som gick till attack mot den. Efter gärningen så tillfogade han även sig själv allvarliga skador vilket ledde till att han togs in på sjukhus.

En då medmisstänkt gärningsman, bekant med 36-åringen, greps på en busshållplats efter att ha blivit utpekad. Han avfördes senare från mordutredningen och misstänks inte varit delaktig i vansinnesdådet.

Enligt stämningsansökan som idag lämnats in till Västmanlands tingsrätt ska gärningsmannen ha knivhuggit Carola Herlin i buken så kraftigt att stora kroppspulsådern i det närmaste helt blivit avskuren. Kort därefter har han enligt åtalet ha berövat Emil Herlin livet genom att hugga honom flera gånger mot olika delar av kroppen.

36-åringen har erkänt att han knivdödat de båda svenskarna och förklarat våldsdådet med att han kände besvikelse över det avslag han fick av Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd och att det därefter "svartnade" för honom. Han hade hoppats att få bo kvar i landet och även jobba, enligt hans egna uppgifter.

Gärningsmannen har fångats av övervakningskamera när han beväpnade sig med två knivar som han tog från avdelningen och rörde sig i riktning mot sina offer. Själva dubbelmordet finns dock inte på övervakningsfilm.

Förutom förhör med den mordåtalade 36-åringen och den tidigare medmisstänkte 23-åringen så kommer åklagaren att höra tre vittnen om deras iakttagelser på brottsplatsen. Allt för att bevisa händelseförloppet och omständigheterna kring morden.

Om åklagaren får som hon vill kommer den 36-årige Abraham Ukbagabir också att utvisas på livstid från Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0