Från beslaget.

Åtalas för 139 smuggelresor

Publicerad 3 juli 2019 kl 20.31

Inrikes. Fyra personer åtalas idag vid Malmö tingsrätt, misstänkta för att under en längre tid ha smugglat alkohol som sedan sålts vidare i Sverige. Enligt förundersökningen har 139 smugglingsresor genomförts till Sverige under knappt 18 månader.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 26 november 2018 som Tullverket stoppade den 47-årige nu misstänkte huvudmannen samt en 50-årig medåtalad man på Lernacken vid Öresundsbron. Männen, som båda är bosatta i Malmö, anlände i en personbil lastad med drygt 470 liter alkohol som inhandlats i Tyskland.

Situationen var inte ny för 47-åringen. Under såväl 2017 som 2018 hade han varit föremål för liknande kontroller, och 47-åringens förklaring till den medhavda alkoholen var i stort sett alltid densamma – han skulle ha en större fest, och hade därför köpt på sig lite extra.

Den här gången var det dock annorlunda. Genom eget utredningsarbete, spaning och samverkan med myndigheter utomlands hade Tullverket kunnat fastställa frekvensen och omfattningen på verksamheten. Efter kontrollen greps och anhölls de båda männen, samtidigt som Tullverket genomförde husrannsakningar på flera adresser i Malmö med omnejd.

Nu åtalas 47-åringen för 139 fall av grov smuggling under perioden juni 2017 till november 2018. Sammanlagt bedöms han med hjälp av de medåtalade männen ha smugglat in alkoholdrycker motsvarande i vart fall cirka 9.800 liter sprit till Sverige. Den 50-årige medpassageraren på Lernacken åtalas även han för medhjälp, liksom en 36-årig man och en 49-åring som också har rest med 47-åringen till Tyskland vid tidigare tillfällen.

Tillvägagångssättet har varit snarlikt det som Tullverket sett i flertal andra ärenden som är under utredning eller som redan gått upp i rätten. Alkoholen har inhandlats i Tyskland och sen förts in i Sverige – ibland direkt, och ibland genom att en del av lasten mellanlagrats i hyrda förråd på den danska sidan sundet. För transporterna har 47-åringen över tid nyttjat ett flertal olika fordon, mestadels personbilar men även en skåpbil med lönnutrymmen i både väggar och golv har använts för den frekventa smugglingen.

I Sverige har alkoholen bland annat förvarats i ett förråd i ett villaområde i Arlöv utanför Malmö innan den sålts vidare.

Grov smuggling är ett brott som kan ge minst sex månader och allra längst sex år i fängelse.


Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0