USA-valet
Ted Cruz leder nu med 10 procentenheter över Donald Trump inför Iowa caucuses.

Ted Cruz leder över Trump i viktiga Iowa

Publicerad 13 december 2015 kl 04.06

Utrikes. Den republikanske Texassenatorn Ted Cruz leder nu med tio procentenheter över Donald Trump i den viktiga första primärvalsstaten Iowa, skriver delstatens ledande dagstidning Des Moines Register.

Gilla artikeln på Facebook

Iowa är en liten delstat men mycket viktig eftersom den är först ut i landet med att hålla sina lokala primärval, så kallade caucuses, om två månader. En vinst i någon av de två första delstaterna Iowa eller New Hampshire anses därför få mycket stor betydelse för de framtida republikanska primärvalen runtom i USA.

I en mätning från Iowas dagstidning Des Moines Register och Bloomberg som släpptes på söndagsmorgonen svensk tid får Ted Cruz 31 procent medan Donald Trump hamnar tio procentenheter bakom Texassenatorn med 21 procent stöd från väljarna.

Neurokirurgen Ben Carson, en annan icke-etablissemangs­kandidat, befinner sig på tredje plats med 13 procents stöd. Senator Marco Rubio, som den respekterade konservativa nyhetssidan Breitbart beskriver som "uppbackad av Washington och kampanjbidrags­klassen", ligger på fjärde plats i Iowa-mätningen med 10 procent av väljarna bakom sig.

För Ben Carson är de nya siffrorna en besvikelse. I oktobermätningen sågs han som en stark kandidat i Iowa med 28 procents stöd, men nu har han alltså backat 15 procentenheter till bara 13 procents stöd.

Än kan dock mycket hända innan Iowa caucuses inleds den 1 februari nästa år. Hittills har opinionsläget i delstaten inte haft mycket gemensamt med resultaten på nationell nivå.

Faktum är att både Cruz och Trump förbättrade sina resultat jämfört med den tidigare mätningen från Des Moines Register och Bloomberg. Cruz stöd steg med otroliga 21 procentenheter från bara 10 procents stöd i oktober, medan Donald Trump steg från 19 till 21 procent.

Trump leder samtidigt stort på nationell nivå och i en majoritet av USA:s andra delstater, men i Iowa har han som bäst fått 23 procent som han nådde i augusti i år.

Enligt Des Moines Register analytiker beror skillnaden mot det övriga landet på att Iowas väljare känner ett lågt förtroende för Washington och vill ha en "outsider" som president. Någon som har haft en ledande befattning men inte inom politiken.

Att Donald Trump ändå inte når några större framgångar i Iowa kan bero på att det främst är invandringskritiken som lockar väljare i andra delstater. Iowa ligger nämligen på prärien i den amerikanska mellanvästern och är så gott som homogent vitt. Några märkbara problem med etniska minoriteter eller invandrar­relaterad brottslighet finns helt enkelt inte.

Lyckligtvis, för Trump, har den så kallade samhälls­utvecklingen gått snabbare på de flesta andra håll i USA. I en majoritet av delstaterna är missnöjet större och närvaron av kriminalitet och minoritets­relaterade samhälls­problem mer påtaglig än i Iowa. Eller som Aftonbladets Staffan Heimerson skriver i en analys:

"Vad är typiskt Amerika? Det är i alla fall inte Iowa."


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.