USA-valet
Den republikanske senatorn Ted Cruz.

Ted Cruz vill bli USA:s president

Publicerad 23 mars 2015 kl 15.15

Utrikes. Den republikanske senatorn Ted Cruz har nu officiellt tillkännagett sin kandidatur för att bli USA:s näste president, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed kan det bli en latinamerikan som ersätter den nuvarande afroamerikanen Barack Obama som ny president i USA. Politiskt står dock de båda toppolitikerna långt ifrån varandra – Cruz har gjort sig känd som en högerkonservativ senator som bland annat är en av de mest högljudda Obama-kritikerna i senaten.

Inte minst är Ted Cruz en stark motståndare till Obamas självsvåldiga amnesti för illegala invandrare. Upprörd över amnestin modifierade Cruz en av den romerske politikern Ciceros tal och höll det inför den amerikanska kongressen i november förra året. I talet kallade han Obamas regering för "laglös" och amnestin för ett brott mot konstitutionen.

I november 2013 anklagades Cruz för att vara rasist efter att den liberala TV-kanalen MSNBC letat upp ett videoklipp där han sade att "vi behöver hundra fler som Jesse Helms i USA:s senat". Helms var fram till 2002 en republikansk högerkonservativ senator som av liberaler i USA anses ha varit en rasist eftersom han motsatte sig kvotering av minoriteter. Bland annat gjorde Helms valfilmer där han hävdade att kvalifikationer är viktigare än hudfärg när man anställer någon – ett påstående som retade upp många liberaler och uppfattades som grovt rasistiskt.

Cruz har även gjort sig känd för sina starkt pro-israeliska åsikter i Mellanösternfrågan. "Om ni inte står bakom Israel och judarna, så står inte jag bakom er", sade han i ett tal i höstas inför en skara kristna från Mellanöstern som började bua åt honom när han talade mer om judar än om kristna – trots att han var inbjuden för att tala om de kristnas situation i Mellanöstern.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigekopplad terror-arab åtalas – körde på "otrogna" MC-förare

Mejade ned tre motorcyklister. Rullade ut bönematta på vägen och bad till Allah efter dådet.0 

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.