USA-valet
Den republikanske senatorn Ted Cruz.

Ted Cruz vill bli USA:s president

Publicerad 23 mars 2015 kl 15.15

Utrikes. Den republikanske senatorn Ted Cruz har nu officiellt tillkännagett sin kandidatur för att bli USA:s näste president, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed kan det bli en latinamerikan som ersätter den nuvarande afroamerikanen Barack Obama som ny president i USA. Politiskt står dock de båda toppolitikerna långt ifrån varandra – Cruz har gjort sig känd som en högerkonservativ senator som bland annat är en av de mest högljudda Obama-kritikerna i senaten.

Inte minst är Ted Cruz en stark motståndare till Obamas självsvåldiga amnesti för illegala invandrare. Upprörd över amnestin modifierade Cruz en av den romerske politikern Ciceros tal och höll det inför den amerikanska kongressen i november förra året. I talet kallade han Obamas regering för "laglös" och amnestin för ett brott mot konstitutionen.

I november 2013 anklagades Cruz för att vara rasist efter att den liberala TV-kanalen MSNBC letat upp ett videoklipp där han sade att "vi behöver hundra fler som Jesse Helms i USA:s senat". Helms var fram till 2002 en republikansk högerkonservativ senator som av liberaler i USA anses ha varit en rasist eftersom han motsatte sig kvotering av minoriteter. Bland annat gjorde Helms valfilmer där han hävdade att kvalifikationer är viktigare än hudfärg när man anställer någon – ett påstående som retade upp många liberaler och uppfattades som grovt rasistiskt.

Cruz har även gjort sig känd för sina starkt pro-israeliska åsikter i Mellanösternfrågan. "Om ni inte står bakom Israel och judarna, så står inte jag bakom er", sade han i ett tal i höstas inför en skara kristna från Mellanöstern som började bua åt honom när han talade mer om judar än om kristna – trots att han var inbjuden för att tala om de kristnas situation i Mellanöstern.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.