Tegnell avslöjas med grova felbedömningar

Publicerad 24 april 2020 kl 08.06

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har underskattat utvecklingen av antalet som dör i covid-19. Det visar en granskning från Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är SR Ekot som gjort en graverande undersökning av Folkhälsomyndighetens och statsepidemiolog Anders Tegnells beräkningar av antalet svenskar som dör av coronasmitta.

Dödstalet presenteras klockan 14 varje dag. Det finns en bedräglig eftersläpning i siffrorna, och Folkhälsomyndigheten har underskattat den verkliga siffran kraftigt.

Den 16 april sade Anders Tegnell att dödssiffran stabiliserat sig på 60 per dag, något han upprepade den 20 april (se citaten på SR:s hemsida). Men enligt Ekots undersökning hade det dagliga dödstalet i stället stabiliserat sig på en betydligt högre nivå, 90 döda.

– Jo det är förstås en väsentlig skillnad. Men det är ju definitivt inte så att vi försökt dölja någonting, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio.

Folkhälsomyndigheten underskattade även utvecklingen av döda i början månaden. När TT den fjärde april granskade siffrorna påstod Tegnell att eftersläpningen inte var särskilt stor. På förmiddagen dagen efter undrade Ekot om den officiella dödssiffran 373 egentligen var högre, 500 personer. Tegnell svarade att han hade svårt att tro det, att det kanske handlade om "ett tiotal hit eller dit". Idag vet vi svaret. Fram till den fjärde april hade 602 personer dött, 229 fler, enligt SR.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0