Kritiken mot Anders Tegnell kommer från "självutnämnda experter" som "tror att de vet mer än myndigheter", hävdar han själv.

Tegnell försvarar vaccination som gav 500 unga svenskar narkolepsi

Publicerad 8 mars 2020 kl 06.29

Inrikes. Den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell försvarar sitt beslut om massvaccination av den svenska befolkningen i samband med utbrottet av svininfluensa. Vaccinet gjorde att nästan 500 barn och ungdomar drabbades av narkolepsi.

Dela artikeln

– Det hade varit djupt oetiskt att inte vaccinera människor eftersom ett hundratal svenskar riskerade att dö, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet om massvaccinationen 2009, som han var med och beslutade om.

Han uppger att det "är jättesvårt att väga 400 barn med narkolepsi mot ett 100-tal dödsfall", men hävdar att biverkningarna av vaccinet var så ovanliga att de inte visade sig i tester.

Massvaccinationen i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009 har beskrivits som en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Sverige beställde hela 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix från läkemedelsjätten Glaxosmithkline, trots att forskare hade varnat för att vaccinet kunde orsaka neurologiska problem. Därefter uppmanade myndigheterna befolkningen att vaccinera sig. Cirka fem miljoner hörsammade uppmaningen.

"De tror att de vet mer än myndigheter"
Vaccinet gjorde dock att 500 barn och ungdomar i Sverige drabbades av narkolepsi. Många har berättat om hur de fick sina liv förstörda på grund av sjukdomen. Många har dock nekats ersättning av staten.

I intervjun med SvD kommenterar Anders Tegnell också den hårda kritik han har fått för sin hantering av det nuvarande utbrottet av coronavirus. Han förklarar dock att kritiken kommer från "självutnämnda experter utan erfarenhet i ämnet" som "tror att de vet mer än myndigheter" med erfarenhet i ämnet.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur