Kritiken mot Anders Tegnell kommer från "självutnämnda experter" som "tror att de vet mer än myndigheter", hävdar han själv.

Tegnell försvarar vaccination som gav 500 unga svenskar narkolepsi

Publicerad 8 mars 2020 kl 06.29

Inrikes. Den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell försvarar sitt beslut om massvaccination av den svenska befolkningen i samband med utbrottet av svininfluensa. Vaccinet gjorde att nästan 500 barn och ungdomar drabbades av narkolepsi.

Gilla artikeln på Facebook

– Det hade varit djupt oetiskt att inte vaccinera människor eftersom ett hundratal svenskar riskerade att dö, säger Anders Tegnell till Svenska Dagbladet om massvaccinationen 2009, som han var med och beslutade om.

Han uppger att det "är jättesvårt att väga 400 barn med narkolepsi mot ett 100-tal dödsfall", men hävdar att biverkningarna av vaccinet var så ovanliga att de inte visade sig i tester.

Massvaccinationen i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009 har beskrivits som en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.

Sverige beställde hela 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix från läkemedelsjätten Glaxosmithkline, trots att forskare hade varnat för att vaccinet kunde orsaka neurologiska problem. Därefter uppmanade myndigheterna befolkningen att vaccinera sig. Cirka fem miljoner hörsammade uppmaningen.

"De tror att de vet mer än myndigheter"
Vaccinet gjorde dock att 500 barn och ungdomar i Sverige drabbades av narkolepsi. Många har berättat om hur de fick sina liv förstörda på grund av sjukdomen. Många har dock nekats ersättning av staten.

I intervjun med SvD kommenterar Anders Tegnell också den hårda kritik han har fått för sin hantering av det nuvarande utbrottet av coronavirus. Han förklarar dock att kritiken kommer från "självutnämnda experter utan erfarenhet i ämnet" som "tror att de vet mer än myndigheter" med erfarenhet i ämnet.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0