Tegnell: Sverige kan komma "lindrigare" undan än Norge

Publicerad 21 juli 2020 kl 16.11

Inrikes. Sverige kan komma "lindrigare" undan om coronasmittan tar fart igen under hösten jämfört med andra länder, hävdade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens presskonferens. Samtidigt är dödssiffran i Sverige jättehög.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på dagens pressträff som Aftonbladets journalist frågade Anders Tegnell om hur Sverige kommer klara coronasmittan i höst jämfört med Norge.

Alla länder är troligen bättre rustade än innan med lager och dylikt, enligt Tegnell. Men Sverige kan ha ännu fler fördelar, påstod han.

– Däremot tror att jag vi kan ha det enklare under hösten än Norge, eftersom de åtgärder vi har i bakfickan redan är på plats och lätta att uppgradera. Det blir alltså inte lika drastiskt som i ett land som stänger skolor och andra verksamheter, sade han.

– På det sättet tror jag vi kommer lindrigare undan om vi får ett liknande scenario i Sverige och Norge med ökande antal fall, eftersom vårt upplägg är mindre dramatiskt på många sätt. Betydligt fler i Sverige är immuna och det spelar roll, även om jag inte tror att vi har någon total flockimmunitet, fortsatte han.

Sverige har just nu 5.646 coronadöda. Norges dödstal ligger närmast stilla på totalt 255 avlidna. Per capita är Sverige fortfarande femte värsta landet i världen, med fler döda än länder som USA och Brasilien.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0