Tegnell: Vaccinvägrare kan förbjudas att resa

Publicerad 4 januari 2021 kl 05.06

Inrikes. Statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att ett krav på så kallat vaccinationsintyg, som visar att en person är vaccinerad, kommer att införas för att få resa framöver. Det säger han själv till Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

I Tyskland har en debatt pågått om huruvida icke-vaccinerade ska kunna nekas intensivvård om de blir allvarligt sjuka, en debatt som mynnat ut i demonstrationer från vaccinmotståndare.

När det gäller resor utomlands påpekar Tegnell att Sverige inte har full kontroll över vad som gäller.

– Inte helt lätt att bestämma sig för något sådant, men det är heller inte vi som äger hela frågan, säger Tegnell till Expressen.

Inom den svenska intensivvården får patienter inte nekas på grund av egna livsval såsom exempelvis fetma, och därför tror inte experterna att det kommer att gå att neka vaccinvägrare intensivvård heller.

Läkare nobbar vaccinet
Samtidigt är läkare och andra medicinskt kunniga ofta de som tar nya vaccin sist, eftersom de är medvetna om risken för biverkningar och vet att flockimmunitet ändå kommer att skydda mot smittsamma sjukdomar – så länge resten av samhället vaccinerar sig.

I USA vägrar för närvarande upp till hälften av läkarna och sjuksystrarna att ta Pfizers vaccin av rädsla för biverkningar. Enligt LA Times gäller det här i gruppen prioriterade läkare som får vaccinet direkt eftersom de jobbar med coronapatienter och löper hög risk att smittas.

När Tegnells svininfluensavaccin orsakade narkolepsi och påföljande självmord bland unga efter 2009 års vaccinering är det okänt hur många av de drabbade – om några – som var barn till läkare. Utåt sett är dock expertisen enig om att det den här gången är rätt att ta det nya vaccinet.

– Narkolepsi kan ni glömma i det här fallet, säger virusforskaren Matti Sällberg till SVT.

Även Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, understryker att man ska vaccinera sig och pekar på att biverkan av att inte ta vaccinet är oerhört mycket större än att ta vaccinet.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här åtalas Aftonbladets sanningsvittne "John, 26" för upploppen i Kapitolium

"Fuck yeah! Let’s burn this shit down!". Kvällstidningens AFA-vittne hotade poliser och deltog i kravallerna, visar åklagarens video.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0