Mannen hade bland annat ett körkort med ett helt annat namn och personnummer än det som stod på hans permanenta uppehållstillstånd från Migrationsverket.

Terroråtalad uzbek hade svenska id-kort i olika namn

Publicerad 30 december 2018 kl 09.36

Inrikes. Sex uzbeker åtalades i veckan åtalades misstänkta för terrorbrott. Hos en av dem hittade Säpo flera olika svenska id-handlingar som tillhörde samme man – fast med olika identiteter och personnummer.

Dela artikeln

© Polisen

Den uzbekiska trion som åtalas för förberedelse till terroristbrott: Atabek Abdullaev, Bakhtiyor Umarov och David Idrisson.

© Polisen

Från Säpos PM om hur kemikalierna hade kunnat användas i terrorsyfte.

Under en husrannsakan i Tensta hittade Säpo ett kuvert i en garderob som innehöll ett uzbekiskt pass i den misstänktes namn.

Där fanns också svenska identitetshandlingar med mannens foto på. De hade två olika namn och två olika personnummer med födelseåren 1981 respektive 1979.

Mannen är en av de sex uzbeker som åtalas för terrorelaterade brott. Han har enligt åklagaren skickat pengar till Islamiska staten, IS.

De tre huvudmännen – Atabek Abdullaev, David Idrisson och Bakhtiyor Umarov – åtalas för att ha förberett ett större terrordåd i Sverige. De förvarade stora mängder kemikalier, och i ett PM från Säpo jämförs ingredienserna med tidigare bombningar, som den mot den belgiska flygplatsen i Zaventem den 22 mars 2016 och Breiviks sprängning i Oslo 2011.

De kemikalier som hittats ska vara 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid, 100 kilo kaliumhydroxid och runt 100 liter 96-procentig svavelsyra.

"Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige", skrev Åklagarmyndigheten i samband med att åtalet lämnades in.

Samtliga män är uzbeker mellan 30 och 46 år gamla. Fem är medborgare i Uzbekistan och en i Kirgizistan – båda muslimska länder.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Ingen riksrätt för rekordinvandring

Ansvarig minister går fri. Demokraterna i senaten stoppar åtalet mot Alejandro.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.