Pressbild: LifeSiteNews

Terrordåd mot konservativ tankesmedja i USA

Publicerad 16 augusti 2012 kl 01.28

Utrikes.Två personer skadades när en 28-man beväpnad vänsterextremist öppnade eld mot den konservativa tankesmedjan Family Research Councils högkvarter i Washington DC på onsdagskvällen svensk tid.

Gilla artikeln på Facebook

En säkerhetsvakt lyckades stoppa gärningsmannen efter att först själv ha träffats av ett skott i armen, rapporterar Fox News i en extrainsatt nyhetssändning som går att se på webben. Enligt kanalen klassificerar myndigheterna dådet som ett terrorattentat riktat mot den konservativa organisationen.

Gärningsmannen, som har identifierats som 28-årige Floyd Lee Corkins från Virginia, klev in i receptionen till tankesmedjans högkvarter i Chinatown klockan 10:45 lokal tid. Där uttryckte han skarp kritik mot organisationens politiska åsikter, enligt Fox News. När en säkerhetsvakt konfronterade honom öppnade han eld.

Säkerhetsvakten vid namn Leo Johnson brottade snabbt ned gärningsmannen som endast hann avlossa ett fåtal skott. Ett av dem ska ha träffat Johnson i armen, men det hindrade inte vakten från att göra ett rådigt ingripande. Nu hyllas han som hjälte i USA.

Ytterligare en person ska ha fått föras till sjukhus med okända skador.

– Vakten är en hjälte enligt min mening, han gjorde verkligen sitt jobb, säger den lokale polischefen Cathy Lanier och fortsätter:

– Tack vare honom kom den här inkräktaren aldrig förbi ingången.

Den misstänkte vänsterterroristen ska ha uttryckt en rad åsikter som visade att han var starkt kritisk till Family Research Councils ställningstaganden på HBTQ-området. Enligt det lokala tv-bolaget WJLA-TV7 ska även gärningsmannen ha skjutits vid tillfället, men de uppgifterna har inte bekräftats.

Myndigheterna behandlar attacken som ett terrorbrott, även om FBI-chefen James McJunkin i Washington säger att myndigheterna ännu inte är säkra på vilket motiv skytten kan ha haft.

– Vi vet inte tillräckligt mycket om honom eller hans förhållanden för att avgöra vad hans relation till den här organisationen har varit, eller hans mentala tillstånd eller ens vad han tänkte göra, säger McJunkin och fortsätter:

– Nu ska vi försöka bena ut alla bevis och höra så många människor vi kan.

Family Research Council är en etablerad kristet konservativ organisation i USA som värnar om kärnfamiljen och är kritisk till homosexualitet. Eftersom man tar ställning mot hatbrottslagstiftning, HBT-parader och den amerikanska militärens policy för homosexuella, har man retat upp stora delar av den liberala vänstern i USA.

Den amerikanska motsvarigheten till vänsterextrema Expo, Southern Poverty Law Center (SPLC), beslöt nyligen sig för att föra upp Family Research Council på sin nätbaserade hatlista över meningsmotståndare. På listan beskrivs Family Research Council som en "högerextrem hatgrupp".

SPLC, som ger utrymme för våldsamma vänsterextrema grupper som AFA, har sedan dess bedrivit en nationell hetskampanj mot tankesmedjan. Huruvida denna kampanj har något samband med skottlossningen är inte klart i nuläget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Utrikes

Liberalernas valberedning föreslår Sabuni

Stor delseger för Nyamko Sabuni.. "Med Nyamko får Liberalerna en ledare med ett tydligt ledarskap och politiskt mod."0 

Trump utvisar färre illegala än Obama

Sviker sina väljare gång på gång.. Presidenten lovar att ta tag i frågan – sen händer ingenting.0 

Reinfeldt ska få ryssarna öppna sina hjärtan

53-årige politikern bjöds in till Moskva.. Började predika för tredje världen-invandring direkt.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0