De två dömda slipper undan med 50 timmars samhällstjänst vardera för misshandeln vid Espresso house.

Terroriserade 13-årig flicka – sparkade ner man som sa ifrån

Publicerad 9 januari 2019 kl 09.01

Inrikes. De två araberna satte sig vid en 13-årig flicka på Espresso house i Luleå. Den ena av dem pillade på flickan och betedde sig osmakligt mot henne i drygt en kvart. När en svensk man till slut sade ifrån blev han brutalt misshandlad av araberna – som fortsatte att sparka honom i huvudet medan han låg ner.

Dela artikeln

© Polisen

Polisens foto på palestiniern.

Den 13 juni 2018 var 26-årige Johannes på kaféet Espresso house i Luleå och satt några bord ifrån två unga tonårsflickor. Två arabiska män, en från Syrien och en från Palestina, hade satt sig vid flickorna och pratade med dem.

I polisförhör berättade Johannes att han såg hur den ene araben, som bar röd jacka, pillade på den ena flickan, hennes smink och hår. Palestiniern sade till den 13-åriga flickan att hon var ful, trakasserade henne och "imiterade henne på ett osmakligt sätt".

Johannes såg att flickorna tyckte att situationen, som pågick under cirka femton minuter, var väldigt obekväm. Han beslutade sig till slut för att konfrontera araben.

– Du beter dig som en jävla idiot, hon tycker inte om att du pillar på henne, sade Johannes.

Palestiniern svarade: 

– Du ska inte bestämma över vad jag får göra.

Han ställde sig upp och bad Johannes att följa med ut, vilket den senare gick med på eftersom han själv bara ville prata.

Vid utgången blev Johannes istället knuffad av araben så att han ramlade framåt. Han försvarade sig med att ta tag i araben, som började slå honom på kroppen och ansiktet. Han hann inte slå tillbaka och hörde angriparen ropa på sin kompis, som kom och lade sitt knä på Johannes mage när han var på väg upp.

Under det att han blev fasthållen fick Johannes ta emot sparkar och slag, som enligt stämningsansökan riktades både mot huvudet och kroppen, av båda araberna. Han inte kunde röra sig när han låg nere och kände att den ene av gärningsmännen försökte ta hans mobiltelefon. 

Personal från kaféet kom till slut till Johannes undsättning genom och knyffade undan de två våldsamma araberna.

Efter misshandeln drabbades Johannes av yrsel och smärta. En läkare konstaterade att han hade en skada vid käken och rodnad vid magen. Hans klocka var trasig och kostade cirka 3.900 kronor att reparera. Flickornas och personalens vittnesmål gav stöd till hans version av händelseförloppet.

Båda gärningsmännen var i behov av tolk på arabiska. Den ene kom till Sverige år 2017 och den andre år 2016. Båda påstår sig vara födda i början av januari 1999 – vilket i så fall skulle innebära att de är 20 år idag.

I december 2018 meddelade Luleå tingsrätt domen. De två gärningsmännen kommer båda undan med villkorlig dom och femtio timmars samhällstjänst. De ska även tillsammans betala 10.000 kronor i skadestånd till Johannes. Domstolen motiverar de mycket låga straffen med männens påstått låga ålder.

Johannes heter egentligen något annat.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.