IS-krigarna från Sverige
Islamofober sprider en bild av muslimen som en "gubbe med skägg och en AK-47", klagade Michael Skråmo 2007. Nu poserar han själv med AK-47:or – fast utan skägg – på bilder från Syrien.

IS-terrorist var SVT:s expert på islamofobi

  • Svenske konvertiten Michael Skråmo, 29, var SVT:s expert på islamofobi 2009
  • Varnade för bilden av muslimer som gubbar "med skägg och en AK-47"
  • Poserar nu själv med AK-47 som terrorist i Syrien
Publicerad 10 februari 2015 kl 21.13

Inrikes. Den muslimske konvertiten Michael Skråmo bjöds år 2009 in till SVT, där han inför de svenska tittarna fick lägga ut texten om hur det sprids en skräckbild av muslimer i Europa. Idag har han själv rest till Syrien med fru och barn för att kriga för den bestialiska terrororganisationen Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

Den 29-årige terrorsvensken, som idag kallar sig "Abdul Samad al Swedi", växte upp i Göteborg. Han konverterade till islam under en studieresa i Egypten för ungefär tio år sedan och har sedan dess varit engagerad i en rad skattefinansierade muslimska organisationer.

I höstas beslutade han sig för att gå ett steg längre i sin tro. Skråmo tog med sig sin fru och sina fyra små barn och reste till Syrien för att slåss för terrorgruppen IS, som ägnar sig åt folkmord och massvåldtäkter och begår andra typer av bestialiska övergrepp på de icke-muslimska minoriteterna i regionen.

Poserar med AK-47
På bilder som publicerats på Facebook poserar 29-åringen med AK-47:or och i en propagandafilm som SvD:s Per Gudmundson har uppmärksammat sitter han utanför den syriska staden Kobane och uppmanar alla muslimer i Sverige att ta efter hans exempel och gör väpnad jihad de med. 

– Vi behöver er att komma ner hit och ge stöd till Guds religion, säger Skråmo i filmen.

Tidigare har terrorsvensken varit starkt engagerad för att motverka det han beskrivit som en missvisande bild av muslimer som våldsamma fanatiker. I ett avsnitt av SVT debatt, som går att se på Youtube, gick han år 2009 till angrepp mot nidbilder som sprids av muslimer i Europa.

– Den här skräcken vilar på okunskap om islam, konstaterade Michael Skråmo.

Bekämpade fördomar om muslimer
Det är inte den enda gång som 29-åringen har kritiserat islamofobiska föreställningar om muslimer som farliga personer som är benägna att ägna sig åt våld och terrorism. På sin blogg "Illuminated" gjorde han år 2007 upp med den stereotypa bilden av islam som skäggiga män med AK-47:or.

"Hur kommer det sig att när folk hör ordet Islam så tänker dom på en gubbe med skägg och en Ak 47 eller nån med Med ett spräng belte. Jag tror nog att Islam ÄR den Mest Missförståda religionen [sic]", skrev Michael Skråmo.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.